Przysmak z soku pomarańczowego zadowoli podniebienia nawet najbardziej wymagających: Pyszne cukierki z galaretką, które zrobisz w domu.

Galaretki są chętnie wybieraną słodką przekąską prawie przez każde dziecko. Pokażę Ci jak własnoręcznie przygotować zdrową alternatywę dla sklepowych słodkości.

Składniki:

  • 40 g żelatyny w proszku
  • 3 duże pomarańcze
  • 160 g cukru

Przygotowanie:

Zacznij od dokładnego umycia pomarańczy, następnie przekrój je na pół i wyciśnij z nich sok. Jeśli nie masz pomarańczy, możesz użyć soku 100%. Zwróć uwagę na skład, zadbaj by sok był jak najbardziej naturalny. Do przygotowania galaretek potrzebne jest 300 ml świeżego soku z pomarańczy.

Wyciśnięty sok przecedź przez sito, aby pozbyć się wszelkich pozostałości miąższu. Przecedzony sok wymieszaj dokładnie z cukrem oraz żelatyną, zamieszaj i odstaw na około 15 minut, w tym czasie przygotowany płyn powinien lekko zgęstnieć.

Tak przygotowaną miksturę przelej do garnka i ustaw na małym płomieniu. W trakcie podgrzewania powoli mieszaj roztwór, cukier i żelatyna powinny się w tym czasie rozpuścić. Bardzo ważne jest aby nie doprowadzić płynu do wrzenia.

Podgrzany roztwór przelej do wcześniej przygotowanej formy wyłożonej folią lub papierem do pieczenia. Pozostaw do ostygnięcia w temperaturze pokojowej, następnie wstaw do zamrażarki. Po około godzinie galaretka powinna być gotowa.

Wyjmij ją z blaszki i pokrój w kosteczki, następnie obtaczając je w cukrze.  Tak przygotowane galaretki zadowolą każdego małego łasucha.  Smacznego!

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!