You might also like
Podane w przepisie ilości wystarczają na ok. 1,5 kg ciasta. Zazwyczaj używa się całego na raz, ale gdyby został jakiś zapas, można go śmiało zamrozić i wykorzystać kiedy indziej. Zawsze jednak lepiej używać świeżego ciasta, więc jeśli wiesz, że 1,5 kg to za dużo, spróbuj podzielić składniki na pół.
Drożdże:
Ciasto:
Rozpuścić cukier i drożdże w ciepłej (ale nie zbyt gorącej) wodzie.
Dodać tyle mąki, by masa zyskała gęstość śmietany. Odłożyć całość na bok, by drożdże zdążyły wyrosnąć. Podczas oczekiwania na drożdże wymieszać cukier i jajka. Po zakwaszeniu drożdży dodać je do jajek i wymieszać. Dodać do mieszanki sól, masło, śmietanę i wódkę. Całość ubić i wymieszać trzepaczką.
Małymi porcjami dodawać mąkę i równocześnie mieszać trzepaczką ciasto. Gdy stanie się gęste, zacząć ugniatać rękami. W tym etapie zużyć tylko połowę przygotowanej mąki. Po ugnieceniu ciasta przykryć je i odstawić do wyrośnięcia na ok. godzinę. Następnie dodać pozostałą mąkę i porządnie wymieszać. Znów przykryć i odstawić też na godzinę.
Comments are closed.