Ulubiona sałatka moich gości. Lekka i sycąca sałatka na imprezy i święta.

Szynkę, kiełbasę czy ser kupujemy zazwyczaj pokrojone na plasterki, aby od razu można było wyłożyć je na stół lub zrobić kanapki. Można je również użyć do innych dań np. kiełbasę podaje się samodzielnie do gorących potraw, a także jako przystawkę.

Z plasterków szynki można za to przygotować przepyszną sałatkę. Wystarczy do niej dodać kilka innych składników i mamy gotowe danie na imprezę urodzinową czy świąteczny stół.

Składniki

  • szynka (450 g)
  • ogórek (1 sztuka)
  • jajka (3 sztuki)
  • papryka (1 sztuka)
  • kukurydza w puszce (350 g)
  • koperek
  • majonez (4 duże łyżki)
  • sól i czarny pieprz do smaku

Przygotowanie

Ugotuj jajka na twardo. Następnie poczekaj, aż przestygną i obierz ze skorupki. Pokrój je w drobną kostkę. Szynkę oraz paprykę pokrój w paski, a ogórek w plasterki.

Posiekaj koperek i wymieszaj wszystkie składniki w jednej misce. Dodaj do składników majonez, przyprawy i dobrze pomieszaj. Sałatkę można podawać od razu, ale będzie lepsza jeśli wstawimy ją na jakiś czas do lodówki.

Zamiast kukurydzy możemy użyć zielonego groszku z puszki, a zamiast świeżego ogórka można dodać ogórka kiszonego. Potrawa będzie wówczas pikantniejsza.

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!