Oto sekret pysznych naleśników z mięsem, którymi każdy się zachwyca: Moje naleśniki zjedzone w kilka chwil.

Naleśniki z mięsem są jednym z tradycyjnych dań wykonywanych w moim domu. Mają wyjątkowy, łagodny smak, a zarazem idealnie zapełniają brzuch.

Już od wielu lat rządzą na stole. Pamiętam, że już moja prababcia je robiła dla mnie, a teraz ja robię je dla swoich dzieci wspominając miłe chwile z dzieciństwa. Naleśniki możemy podać zarówno jako pyszny obiad, jak i królewską kolację. Ich smak zachwyca, więc musisz ich spróbować!

Składniki:

  • 750 ml mleka
  • 200 g mięsa wieprzowego
  • 500 g fileta z piersi z kurczaka
  • 260 g mąki pszennej
  • 7 jajek
  • 2 łyżki cukru
  • 1 cebula
  • 3 łyżki oleju słonecznikowego
  • czarny pieprz (zmielony) i sól – do smaku

Przygotowanie

Na początku trzeba ubij za pomocą miksera 4 jajka z cukrem i solą w misce (najlepiej głębokiej). Później dodaj do nich 600 ml mleka, mąkę oraz olej słonecznikowy. Pamiętaj, by dokładnie wymieszać wszystkie składniki. Z przygotowanego ciasta usmaż możliwe najcieńsze naleśniki.

Wieprzowinę, mięso z fileta z piersi z kurczaka oraz cebulę rozdrobnij za pomocą maszynki do mielenia mięsa. Następnie dodaj do nich 100 ml mleka, szczyptę soli i pieprzu i dokładnie wymieszaj.

Naleśniki przekrój na połowę i ułóż na wszystkich porcję nadzienia, a na koniec zawiń w trójkąt. W kolejnym etapie ubij za pomocą widelca 50 ml mleka, 3 jajka i sól. Naleśniki obtocz w przygotowanym cieście i usmaż na patelni na małym gazie na rozgrzanym oleju słonecznikowym.

Pamiętaj, by smażyć je około 4 minuty z każdej ze stron, ale pamiętaj, by mięso było dobrze usmażone. Po usmażeniu ułóż naleśniki na ręczniku papierowym, by odsączyć nadmiar tłuszczu. Smacznego!

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!