Z czosnku i liści laurowych można szybko przygotować napar o właściwościach prozdrowotnych.

Za pomocą bardzo skutecznych metod można zwalczać takie choroby, jak nadciśnienie, bóle kości i stawów oraz zapalenie oskrzeli. Leczenie to jest możliwe dzięki zastosowaniu czosnku. Jego właściwości są często niedoceniane, co jest poważnym błędem.

Liść laurowy jest doskonałym uzupełnieniem czosnku. Mając go w swojej kuchni, możesz przygotować mocny napar, który pomoże wzmocnić odporność i zwalczyć wyżej wymienione dolegliwości. Napar ten można stosować jesienią lub zimą.

Właściwości czosnku

Powszechnie uważa się, że czosnek zawiera silne substancje, które wzmacniają organizm i zwiększają odporność. Jest to niewątpliwie prawda. Medycyna naturalna jest niekompletna bez czosnku. Spożywanie czosnku wzmacnia nasz układ odpornościowy.

Allicyna, związek występujący w czosnku, ma właściwości przeciwwirusowe. Może również hamować apetyt i być stosowany w celu wspomagania odchudzania.

Za pomocą czosnku można leczyć zarówno alergie, jak i cukrzycę. Najpopularniejszym zastosowaniem czosnku jest dodawanie go do potraw jako przyprawy. Jego wyjątkowy smak sprawił, że stał się popularnym składnikiem wielu potraw na całym świecie.

Właściwości liścia laurowego

Liść laurowy jest również bardzo interesujący z punktu widzenia medycyny naturalnej. Można z niego przygotować leczniczą herbatę ziołową. Liść laurowy ma właściwości przeciwgrzybicze, przeciwbakteryjne, a także przeciwzapalne.

Liść laurowy może być stosowany do obniżania poziomu cholesterolu i leczenia chorób układu krążenia. Te dolegliwości można leczyć za pomocą substancji takich jak cineol i eugenol, które znajdują się w liściach laurowych.

Herbata z liściem laurowym i czosnkiem

Oto składniki potrzebne do przygotowania herbaty:

  • 1,5 litra wody
  • 3 suszone liście laurowe
  • 2 ząbki czosnku

W rondlu zagotować pół litra wody. Po zagotowaniu wody dodać liście laurowe i gotować przez trzy minuty. Następnie dodać rozgniecione ząbki czosnku. Wyłączyć palnik, aby napar ostygł. Aby osłodzić mieszankę, można dodać miód. Herbatę tę należy pić w ilości dwóch szklanek dziennie.

Nie zaleca się picia herbaty z liściem laurowym i czosnkiem, wtedy:

  • Herbaty tej nie powinny pić osoby przyjmujące stałe leki. W przypadku przyjmowania leków na stałe należy skonsultować się z lekarzem przed wypiciem tej herbaty.
  • Kobiety w ciąży lub karmiące piersią powinny unikać herbaty z czosnkiem i liśćmi laurowymi.
  • Należy uważać na ilość spożywanego naparu. Zbyt duża ilość może powodować bóle głowy lub wzmożoną senność z powodu pobudzenia naszego układu odpornościowego. Nie należy się martwić, jeśli spożyje się więcej naparu niż podano w przepisie. Efekty uboczne, które nie są pożądane, szybko znikną.

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!