Kiszoną kapustę można przygotować na wiele sposobów. Stanowi ona idealny dodatek do różnych, zwłaszcza mięsnych dań. Warto tym razem wypróbować ją nieco inaczej – przygotowując ją bardziej pikantnie.
Na samym początku należy dokładnie umyć, a następnie posiekać kapustę. Marchewkę obrać, a po umyciu zetrzeć ją na tarce o grubszych oczkach.
Czosnek obrać i posiekać wraz z papryką chili. Marynata składa się z rozpuszczonego cukru w 1 l wody z dodatkiem soli, goździków, pieprzu i listków laurowych. Wszystko zagotować.
Po zdjęciu z ognia należy ją ostudzić. Następnie wlać ocet oraz olej. Kapustę przełożyć do pojemnika układając warstwami z czosnkiem z papryką zalewając to marynatą. Na wierzch zaleca się, aby położyć dowolny, jednakże ciężki przedmiot na wierzchu. Przygotowaną chrupiąca przekąskę trzeba umieścić w lodówce najlepiej na całą dobę.
Dzięki temu składniki dokładniej „przegryzą się” z marynatą.
Comments are closed.