Klopsiki – Ich sekretem jest odpowiednia proporcja dwóch głównych składników – pieczywa i mięsa.

Fantastyczne klopsiki sprawią, że momentalnie wróci do Ciebie smak dzieciństwa!

Najpopularniejsze danie szkolnej stołówki, serwowane przynajmniej raz w tygodniu z tłuczonymi ziemniaczkami. Teraz możesz przyrządzić je sam, z naszym tradycyjnym przepisem, prosto od szefa kuchni.  Moja mama przekazała nam ten przepis.

Ma w sobie kilka zaskakujących rzeczy, czy może wręcz sekretów, o których nikt by nie pomyślał. Pierwszy z sekretów to idealna proporcja mięsa oraz pieczywa, która odpowiada za ten cudowny i delikatny smak. Drugi, to fakt, że do przygotowania klopsików nie potrzebujemy żadnych jajek.

W przepisie, po prostu, się ich nie używa. Z racji tego, że szkolne stołówki przygotowywały posiłki w dużych ilościach, te klopsiki były pieczone w piekarniku, dzięki czemu unikano czasochłonnego smażenia.

Składniki:

  • olej roślinny
  • 1 szklanka wody lub mleka
  • 500 g mięsa mielonego (nada się także wieprzowo-wołowe)
  • 1-2 cebule
  • 300 g czarnego chleba (nieco mniej niż pół bochenka)
  • mielony czarny pieprz
  • sól

Działamy!

Zaczynamy od przygotowania chleba. Odkrawamy skórkę i przez kilka minut suszymy ją w piekarniku, aby móc przygotować z niej okruchy. Pokrojony środek chleba namaczamy w wodzie lub mleku i czekamy, aż nasiąknie.

Jeżeli nie masz gotowego mięsa mielonego, zmiel je teraz w maszynce lub zmiksuj w blenderze. Posiekaj także, wcześniej umytą, cebulę.

Namoczony i odciśnięty chleb dodaj do mięsa, a wysuszoną skórkę zetrzyj na bułkę tartą, którą będziesz obtaczać klopsiki.

Cebulę, sól i przyprawy do smaku wymieszaj z mięsem mielonym. Dodaj też bułkę tartą, a całość dobrze wyrób, by masa stała się gładka. I zacznij przygotowywać klopsiki.

Zmocz ręce w zimnej wodzie, oderwij mały kawałek mięsa, uformuj i otocz bułką tartą. Warto przypilnować, żeby grubość kotlecików nie była większa niż 1,5 cm. Wtedy na pewno się nie przypalą i dobrze upieką w środku.

Na pewno przygotowujesz o wiele mniej klopsików niż w stołówce, dlatego możesz je usmażyć lub upiec, jeśli wolisz. To już wszystko. Dodaj tłuczone ziemniaki i ciesz się pysznym daniem z dawnych lat. Smacznego!

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!