You might also like
Wykonując poniższy przepis otrzymuje się gwarancję smaku oraz dłuższą trwałość w porównaniu do sklepowych szynek lub kiełbas. Wymaga wiele czasu na przygotowanie, ale to zupełnie inny smak niż kupionej wędliny.
Wieprzowinę dokładnie umyć i osuszyć owijając ją w papierowy ręcznik w celu wchłonięcia nadmiaru wody. Wyciąć zalegający nadmiar tłuszczu.
Zmielić liść laurowy i kolendrę, a następnie wymieszać tymiankiem, pieprzem oraz rozmarynem. Mięso natrzeć przygotowanymi przyprawami.
Włożyć je do pojemnika i posypać solą z każdej strony, a potem przełożyć do lodówki na 2 dni, aby mięso przeszło marynatą. Regularnie obracać mięso.
Po 2 dniach wyjąć wieprzowinę z lodówki myjąc ją, a następnie ponownie osuszając w papierowym ręczniku. Owinąć czystą i suchą gazą znowu wstawić do lodówki tym razem na okres około 2 tygodni.
Comments are closed.