Uwielbiam tą przekąskę. Nikt się jej nie oprze. Włoski wypiek w 15 minut. Puszysty i delikatny.
Kuchnia włoska należy do powszechnie znanych na całym świecie i lubianych kuchni. Łączy w sobie takie cechy jak prostota i zarazem niepowtarzalny smak, dlatego nawet niedoświadczeni kucharze, często sięgają po przepisy pochodzące z kraju wina, prawdziwej kawy, pizzy i ojca chrzestnego.
Jak się okazuje , nie tylko pizza i makarony zasługują na uwagę, jest wiele włoskich potraw, bardzo popularnych w większości regionów , a także łatwych do przygotowania w domowej kuchni. Jedną z nich jest włoska Foccacia, nieco zapomniana, poprzez popularność jąka stale i niezachwianie cieszy się pizza.
Potrawa ta jest często serwowana we włoskich restauracjach jako przystawka, a co ciekawe mimo swojej prostoty, niemal każdy region Włoch może poszczycić się sowim oryginalnym smakiem , tego włoskiego wypieku.
Dziś przepis na Foccacie z mozzarellą , ale zapewniam , że kombinacji jest tak wiele, że można śmiało stwierdzić, że ta potrawa łatwo się nie znudzi. Podstawą jest oczywiście ciasto, którego przygotowanie nie powinno sprawić problemu.
Składniki na ciasto:
- 10 gram drożdży świeżych lub 4 g drożdży suchych
- 500 gram mąki pszennej (najlepiej typ 00 , używana oryginalnie we włoskich przepisach na pizze i foccacie, jeśli nie mamy może być typ 450)
- 300 ml ciepłego mleka (mleko można zastąpić wodą)
- 80 gram roztopionego i wystudzonego masła (można zastąpić oliwą z oliwek)
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka soli
- 2 jajka rozmiar M
- 1 kulka sera mozzarella
Sposób przygotowania:
Z drożdży, ciepłego mleka (lub wody) oraz łyżeczki cukru przygotować zaczyn , w większym naczyniu lub szklance wymieszać składniki aż do rozpuszczenia się drożdży a następnie odstawić na chwilkę aby drożdże zaczęły pracować.
Do miski przesiać mąkę , dodać sól, zaczyn, zamieszać łyżką , następnie dodać jedno jajko i wyrobić, po chwili dodać rozpuszczone masło, wyrabiać do momentu jak ciasto swobodnie będzie odklejać się od ręki (jeśli będzie za rzadkie można dodać trochę mąki, jednak nie za wiele , żeby nie zrobiło się twarde.
Po wyrobieniu, przykryć, odstawić, do wyrośnięcia na ok 1 godzinę. W międzyczasie , pokroić mozzarelle w cienkie paseczki lub kostkę, a blachę wyłożyć papierem (można piec także w okrągłej blaszce).
Ciasto rozwałkować na kształt blaszki , przy pomocy noża zrobić nacięcia (kratkę) , jeśli pokroiliśmy mozzarelle w paski to paski z sera układamy wzdłuż zrobionych przez nas nacięć, a jeśli ser pokroiliśmy w kostkę to po prostu każdy kawałek mozzarelli układamy na placku lekko ją w niego wciskając ,tak żeby zrobiło się wgłębienie (w tym przypadku nie musimy nacinać ciasta nożem).
Tak przygotowane ciasto przykrywamy i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na ok 30 minut. Po tym czasie smarujemy Foccacie roztrzepanym jajkiem i wstawiamy do wcześniej nagrzanego piekarnika na 200 stopni góra dół. Czas pieczenia to ok 15 minut.
Comments are closed.