Wszystkie składniki na te pyszności znajdziemy w swoim domu. Smakują równie dobrze nawet po kilku dniach. Idealne do ciepłej herbaty, czy kawy.
Cytrynę myjemy i ścieramy skórkę. Wyciskamy sok z połowy cytryny. Umyte jajka ubijamy w misce razem z cukrem, wlewamy sok. śmietanę, miękkie masło ( roztopione, ale nie gorące) i nadal ubijamy. Do płynnej masy jajecznej wsypujemy przesianą z proszkiem mąkę i dodajemy skórkę z cytryny. Przenosimy ciasto na podsypaną mąką stolnicę i wyrabiamy go do uzyskania zwartej konsystencji, nadając ciastu kształt kuli.
Dzielimy ciasto na 3-4 kawałki. Każdy z nich oddzielnie należy rozwałkować na grubość ok. 0,5 cm. Kroimy ciasto na małe kawałki. Można użyć radełka, brzegi będą bardziej dopracowane. Wlewamy do patelni olej na wysokość kilku milimetrów.
Na rozgrzanym tłuszczu smażymy ciasteczka z obu stron, do uzyskania złotego koloru. Wyjęte i lekko przestudzone posypujemy cukrem pudrem.
Ciasteczka można wyjmować i układać na kuchennym papierowym ręczniku, pozbędziemy się wówczas nadmiaru tłuszczu.
Comments are closed.