Mój hit na każdym przyjęciu. Smażona cukinia o wiele smaczniejsza niż mięso.

Smażona cukinia w czosnkowo-orzechowym dressingu smakuje wybornie i można śmiało powiedzieć, że konkuruje z mięsem. Może stanowić zarówno przekąskę, jak i samodzielną sałatkę.

Składniki do przygotowania smażonej cukinii

  • 1 średniej wielkości cukinię,
  • 2-3 ząbki czosnku,
  • pęczek pietruszki,
  • pół łyżki orzechów włoskich.
  • sól do smaku i olej, który niezbędny będzie do smażenia i przygotowania dressingu.

Przygotowanie cukinii

Cukinię należy umyć, obrać ze skórki, usunąć z niej nasiona. Jeżeli cukinia jest młoda, nie ma potrzeby usuwania skórki i drobnych nasion. Następnie kroimy cukinię na małe (nie bardzo drobne) kawałki, np. w kostkę.

Na patelni rozgrzewamy olej i wkładamy cukinię.

Smażymy, przewracając kawałki warzywa, na złoty kolor. Należy uważać, aby kawałki cukinii nie zamieniły się w papkę.

Tak usmażoną cukinię układamy w naczyniu. Następnie przeciskamy czosnek przez prasę, myjemy i siekamy pietruszkę i rozdrabniamy (miażdżymy) orzechy włoskie.

Czosnek, pietruszkę, orzechy należy wymieszać z sobą, dodać sól do smaku oraz odrobinę oleju. Przygotowany sos dodajemy do usmażonej cukinii, mieszamy wszystko i gotowe!

Serwowanie

Tak przygotowana cukinia z dressingiem czosnkowo-orzechowym smakuje niezwykle, nawet tym, którzy nie przepadają za tym warzywem.

Z powodzeniem może konkurować z potrawami mięsnymi. Smażona cukinia może stanowić przekąskę i sałatkę. Jest pyszna i sycąca.

Może stanowić samodzielne danie, dobrze komponuje się też z ryżem i mięsem. Polecam!

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!