Każdy je uwielbia, dlatego zdradzam przepis: Tradycyjny Turecki przepis na niesamowite kotlety.

Dania mięsne w krajach zamorskich często pozytywnie zaskakują nasze kubki smakowe.

Jeden z przepisów musiałam poznać osobiście i przywieźć do domu. Dowiedz się jak zrobić tureckie kotlety.

Kobieta, która przygotowała te kotlety zostawała z turystami na noc. Jej gościnność wszystkich zadziwiała. Przygotowała dla nas również syty obiad – właśnie te kotlety i warzywa. Całe szczęście podzieliła się ze mną tym przepysznym przepisem.

Składniki:

  • 200g jagnięciny;
  • 400g mostka wołowego;
  • 100g cebuli;
  • 2 ząbki czosnku;
  • 100ml wody;
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej;
  • 2 łyżki oliwy z oliwek;
  • 1 łyżeczka soku z cytryny;
  • 1 łyżeczka soli;
  • pół łyżeczki czarnego pieprzu.

Przygotowanie:

Wymieszaj w małym naczyniu sok z cytryny i sodę.

Do większej miski włóż obydwa rodzaje mięsa i przygotowaną wcześniej sodę. Dokładnie wymieszaj aż mięso stanie się lepkie.

Wlewaj powoli do farszu wodę aby nie lepił się do dłoni i kontynuuj mieszanie mięsa przez kolejne 10 minut.

Następnie dodaj oliwę z oliwek i ugniataj mięso przez następne 5 minut. Po tym czasie zawiń farsz w folię spożywczą i pozostaw w lodówce na dobę.

Zetrzyj cebulę i odsącz, następnie dodaj do niej starty czosnek. Wyjmij farsz z lodówki i wymieszaj z cebula i czosnkiem oraz pieprzem i solą.

Ponownie wszystko wymieszaj  i odstaw na 2 godziny do lodówki. W osobnej misce przygotuj wodę do moczenia rąk. wyjmij mięso z lodówki i przygotuj z niego podłużne kotleciki.

Uzyskane klopsiki smażymy na patelni po obu stronach do uzyskania złotego koloru.

Pyszne hamburgery smakują najlepiej z grillowanymi warzywami. SMACZNEGO!

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!