Smak mile zaskoczył mnie i gości: Kapusta kiszona w 3 dni – Przepis od mojej babci.

Kapusta kiszona to produkt bardzo często wykorzystywany w kuchni. Używana do bigosu, kapuśniaku, różnego rodzaju farszów czy surówek jest wszystkim doskonale znana.

Warto pamiętać również o tym, że kapusta kiszona jest niskokaloryczna, a w dodatku bardzo zdrowa – znakomicie wpływa na układ pokarmowy, ma pozytywny wpływ na układ sercowo-naczyniowy, poprawia także kondycję skóry.

Będąc skarbnicą witaminy C podnosi odporność organizmu, wspomaga walkę z infekcjami oraz przyswajanie żelaza.

W jej składzie znajdziemy również pektyny i błonnik. Kapusta kiszona to po prostu samo zdrowie! Warto po nią sięgać jak najczęściej.

Pokażemy Ci jak przygotować kapustę kiszoną w domu – to bardzo proste i szybkie zadanie, a będziesz mógł sięgać po nią codziennie. Pamiętaj – już 100 g jedzonych każdego dnia sprawi, że zapomnisz o nadwadze i przeziębieniach. Zatem – do dzieła!

Potrzebne składniki

Na sałatkę:

  • słoik 3 litrowy – 1 szt.
  • świeża kapusta – 2,5 kg
  • marchew – 1 szt.
  • liść laurowy – 3 szt.

Na solankę:

  • woda – 0,5 l
  • sól – 2 łyżki

Przygotowanie

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!