Mój hit na każdej imprezie: Tej chrupiącej cukinii nie da się oprzeć.

Tej chrupiącej cukinii nie da się oprzeć. Stanowi przepyszny dodatek obiadowy, ale i samodzielną przekąskę.

Warto próbować nowych smaków i urozmaicać swe menu. Przekąska z cukinii jest szybka i łatwa w przyrządzeniu i niesamowicie pyszna, zdrowa i dietetyczna.

Wariant 1: cukinia z przyprawami na chrupiąco

Składniki: 

  • 3 – 4 młode cukinie
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej
  • 50 g twardego żółtego sera
  • łyżeczka oleju roślinnego

Przygotowanie:

Cukinie pokrój na paseczki o długości 5 cm. Posól. Czosnek przeciśnij przez praskę, a ser zetrzyj na tarce na drobno. Do miski dodaj olej, paprykę i wymieszaj ze startym serem i czosnkiem.

Wymieszaj i dokładnie i posmaruj uzyskaną mieszanką paseczki cukinii. Wyłóż na blachę i piecz 15 – 20 min w 180 – 200 stopniach.

Wariant 2: chrupiąca cukinia w panierce z bułką tartą

Składniki:

  • 2-3 młode cukinie
  • łyżka mąki
  • łyżeczka soli
  • lyżka bułki tartej, może być też sezam
  • łyżka śmietany
  • 2 jaja
  • 0,5 łyżeczki kurkumy
  • 0,5 łyżeczki czosnku granulowanego
  • opcjonalnie 0,5 łyżeczki chmielu suneli

Przygotowanie:

Pokrój cukinie na paseczki/ małe kawałki, posól i odstaw na kwadrans. Puszczą sok – odcedź go i osusz kawałki papierowym ręcznikiem. Obtocz cukinie w mące. Ubij jaja z solą i śmietaną.

Obtocz w nich cukinie. Następnie obtaczaj w bułce tartej/ sezamie. Piecz 15 min w 200-220 stopniach.

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!