Prosto i pysznie: Genialnie szybki i prosty przepis na ciasto kakaowe z masą budyniową.

Proste ale efektowne ciasto kakaowe to świetny pomysł gdy spodziewamy się odwiedzin. Nie wymaga ono wielkiej wprawy w pieczeniu a jego smak powinien przypaść do gustu niemal każdemu. 

Ciasto kakaowe robi się w dwóch etapach. Najpierw należy zająć się masą budyniową a dopiero potem samym ciastem.

Do masy potrzebne będą: 

  • 2 budynie o smaku bananowym
  • 5 łyżeczek cukru
  • kostka masła (250 gram)
  • pół butelki/kartonu mleka (około 600 ml.)

Budyń ugotuj i utrzyj go z masłem. Następnie odłóż go do wystygnięcia. W tym czasie możesz zająć się ciastem. Potrzebne będą: 

  • pół szklanki wody
  • 3/4 szklanki oleju
  • 3/4 szklanki cukru
  • 5 łyżek kakao
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1,5 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki cukru
  • 5 jajek

Pierwsze cztery składniki zmieszaj ze sobą i zagotuj. Następnie oddziel żółtka od białek i ubij je na sztywną pianę. Dodawaj stopniowo pół szklanki cukru, a następnie dodaj nieco ostudzoną masę kakaową.

Ciągle ubijając dodawaj pojedyncze żółtka. Na koniec wsyp mąkę z soda i proszkiem do pieczenia. Dobrze wszystko wymieszaj.

Po zmieszaniu przelej wszystko do formy 24/35 cm i piecz w 180 stopniach przez 40 minut. Po wyjęciu z piekarnika, przekrój ciasto na 2 równe blaty, które przełożysz przygotowaną wcześniej masą budyniową.

Wierzch ciasta można polać polewą dla ładniejszego wyglądu.

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!