Lepiej zrób więcej słoików bo znikają szybko: Domowy gulasz w słoiku – Nikt nie robi lepszego.

Domowy gulasz drobiowy do słoika

Lista składników, których potrzebujesz do przygotowania domowego gulaszu z kurczaka to:

  • 2 kg mięsa drobiowego (np. udka z kurczaka)
  • pieprz czarny w ziarnach (ilość wg uznania)
  • 20 g soli
  • liść laurowy (ilość wg uznania)

By przygotować domowy gulasz drobiowy, umyj dokładnie mięso, usuń z niego niepotrzebną skórę oraz pokrój na mniejsze kawałki.

Do rondla dodaj sól oraz pieprz (jego ilość dostosuj do własnych upodobań smakowych oraz tego, jaki poziom ostrości dania chcesz osiągnąć).

Opcjonalnie możesz dodać również inne ulubione przyprawy, nie jest to jednak konieczne, by cieszyć się wyśmienitym smakiem tej potrawy. Odstaw rondel na co najmniej pół godziny.

W tym czasie umyj i wysterylizuj przygotowane wcześniej słoiki – będą one potrzebne do pasteryzacji dania.

Na dnie każdego ze słoików ułóż kilka liści laurowych, następnie dodaj do nich kilka ziaren pieprzu. Do tak przygotowanych naczyń włóż kawałki mięsa i przykryj je folią aluminiową.

Zadbaj o to, by nie były one zbyt ciasno ułożone. Włóż słoiki do zimnego piekarnika, po czym włącz urządzenie i nagrzej je do 150 st. C.

Słoiki z mięsem pozostaw w piekarniku na ok. 4,5 godziny. Po wyciągnięciu słoików z piekarnika, zakręć ich wieczka i odstaw do ostygnięcia.

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!