Nigdy nie jadłam lepszych. Placuszki z jagodami – Tak przygotowała je moja babcia.

Istnieje cała masa przepisów na różnego rodzaju placuszki, ale ten którym chcę się z Wami podzielić jest absolutnie wyjątkowy.

Dostałam go od mojej sąsiadki i od tamtej pory regularnie z niego korzystam. Podstawowym składnikiem jest kefir, który sprawia, że ciasto jest niezwykle delikatne i puszyste, a co najważniejsze, smaczne! W naszym domu najczęściej przyrządzam placuszki na śniadanie.

Nadzienie możecie oczywiście zmienić, jednak uważam, ze w wersji z jagodami ich smak jest po prostu obłędny. Zakochacie się w tym smaku, tak jak ja!

Składniki:

  • 400 ml kefiru
  • 1,5 – 2 łyżki cukru
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżka oleju słonecznikowego
  • 350-400 g mąki pszennej
  • 400 g jagód lub innych owoców

Sposób przygotowania:

W głębokiej misce dokładnie wymieszaj wszystkie wymienione powyżej składniki (oprócz jagód bądź innych owoców). Powstała masa powinna mieć gęstą konsystencję, ale nie na tyle aby ugniatać ją rękoma. Nie ma również być płynna jak ciasto na naleśniki.

Oprósz mąką jedną dłoń, a drugą nałóż na nią przy pomocy łyżki stołowej porcję ciasta (tyle ciasta ile zmieści się na tej łyżce). Na środku umieść porcję owoców, ale nie za dużo.

Zwilż palce wodą i złącz brzegi ciasta, aby farsz zamkną się w środku. Placuszki natychmiast umieść na uprzednio rozgrzanej patelni z olejem słonecznikowym.

Smaż pod przykrywką na średnim ogniu przez około 3 minuty z każdej strony. Następnie odsącz nadmiar tłuszczu umieszczając placuszki na papierowym ręczniku.

Z powstałego ciasta otrzymasz około 12-14 porcji. Najlepiej smakują na ciepło z mlekiem lub kefirem.

Jeżeli jesteś łasuchem, to możesz posypać je z wierzchu cukrem lub oprószyć cukrem pudrem. Smacznego!

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!