Hit w mojej kuchni: Ciasto Fantazja – Niezwykle proste w wykonaniu, smakowite i efektowne.

Ciasto na bazie kefiru stanowi delikatny i pyszny smak deseru. Do jego przygotowania należy użyć tylko kilka podstawowych składników, a efekt końcowy zachwyci każde podniebienie.

Ciasto jest bardzo szybkie i proste w wykonaniu. Warto wypróbować je już dziś.

Składniki na ciasto:

  • 240 g mąki pszennej,
  • 2 jajka,
  • 280 g kefiru,
  • 30 g kakao,
  • 200 g cukru,
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
  • 30 g oleju roślinnego.

Składniki na krem:

  • 500 ml mleka,
  • 180 g cukru,
  • 2 jajka,
  • 50 g mąki,
  • 150 g masła,
  • 10 g cukru waniliowego.

Sposób przygotowania:

Kefir wymieszać z sodą oczyszczoną i odstawić na około 2 minuty, a po upływie tego czasu wbić do niego jajka i dodatkowo wymieszać z olejem roślinnym oraz cukrem.

Przesianą mąkę wsypać do masy i połączyć do uzyskania gładkiej konsystencji. Ponownie wymieszać z dodatkiem kakao. Formę do pieczenia wyłożyć pergaminem i piec około 35 minut w 180 stopniach.

Cukier połączyć z cukrem waniliowym, mąką, a także jajkami w jednym garnku. Składniki wymieszać trzepaczką i wlać do nich połowę mleka.

Na małym ogniu delikatnie podgrzać masę i dolać do niej pozostałą część mleka. Gotować ciągle mieszając do uzyskania gęstej masy mlecznej. Należy uważać, aby mieszanina nie zagotowała się.

Do garnka wrzucić pokrojone w mniejsze kawałki masło, a po wymieszaniu wszystkiego razem pozostawić do ostygnięcia. Kiedy upieczone ciasto ostygnie, przekroić je na 2 równe części. Na jedną z nich będącą w formie do pieczenia wylać jedną część kremu, który należy przykryć drugą częścią ciasta.

Wierzch i bok posmarować pozostałym kremem. Wierzch można posypać odciętą i zmieloną wcześniej górą biszkoptu. Smacznego!

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!