You might also like
Przygotowanie powideł należy rozpocząć od wydrylowania śliwek i przekrojenia ich na połowy. Następnie należy wyłożyć owoce równą warstwą w naczyniu służącym do pieczenia (ważne, by było dość głębokie, aby śliwki mogły puszczać sok) i skropić dwiema łyżkami octu.
Całość należy wstawić do piekarnika o temperaturze dwustu pięćdziesięciu stopni i piec około dwudziestu do dwudziestu pięciu minut. Istotne, aby nie mieszać owoców w trakcie przygotowywania ich w piekarniku. Po odliczeniu 25 minut śliwki należy posypać jedną z przygotowanych porcji cukru.
Następnie naczynie należy z powrotem wstawić do piekarnika, jednakże tym razem na kwadrans, po czym dosypać pozostały cukier i ponownie włożyć śliwki na piętnaście minut. Na sam koniec, po wyjęciu blachy owoce należy posypać przyprawami i skropić rumem.
Comments are closed.