Rolada z fileta z kurczaka – idealna na świąteczny stół. To danie pokocha każdy bez wyjątku.
Rolady mięsne pasują idealnie na świąteczny stół. Wyglądają nie tylko pięknie i ciekawie, ale są też bardzo pożywne i smaczne.
Nie potrzeba też posiadać specjalnych umiejętności do przygotowania takiej rolady. Potrawa z poniższego przepisu nie musi być pieczona w piekarniku, a do jej przygotowania potrzebujemy łatwo dostępnych produktów.
Wypróbuj naszą recepturę, a będziesz zachwycony.
Składniki
- piersi z kurczaka (około 300 g)
- miękki serek śmietankowy (100 g)
- ugotowany zielony groszek (4 duże łyżki)
- pieczarki (6 dużych sztuk)
- cebula (1 sztuka)
- czosnek (2 ząbki)
- orzechy włoskie (1-2 łyżki)
- biały ryż (pół szklanki)
- oliwa z oliwek (2 łyżki)
- pęczek koperku
- sól, pieprz i inne ulubione przyprawy do smaku
Przygotowanie
Filet z kurczaka ugotuj i posiekaj na paski lub w kostkę. Dodaj do kurczaka sól, pieprz, inne przyprawy oraz serek śmietankowy i ugotowany wcześniej zielony groszek. Możesz go wrzucić w całości, albo posiekać jak kurczaka. Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki, które będą podstawą naszej rolady.
Ugotuj ryż w wodzie i odstaw do przestygnięcia.
Cebulę pokrój w drobną kostkę, a czosnek posiekaj lub przeciśnij przez praskę. Podsmaż je na oliwie z oliwek. Następnie obierz i pokrój na mniejsze kawałki pieczarki. Wrzuć je na patelnię z cebulą i czosnkiem. Smaż wszystko do czasu, aż woda wyparuje z pieczarek.
Do pieczarek dodaj przyprawy i biały ryż. Kiedy wszystko przestygnie to zmiel blenderem. Orzechy i zioła posiekaj.
Przygotuj arkusz folii aluminiowej i ułóż na niej najpierw warstwę z kurczakiem i groszkiem tak, aby miała około 1-1,5 centymetra grubości. Pamiętaj, aby pozostawić 2 cm wolnych krawędzi wokół warstwy. Następnie rozłóż warstwę z pieczarkami i posyp wierzch orzechami i ziołami.
Zwiń wszystko w roladę przy pomocy folii i wstaw do lodówki na co najmniej godzinę. Zanim podasz potrawę na stół możesz ją jeszcze udekorować ziołami, granatem, albo żurawiną.
Comments are closed.