Rolada z fileta z kurczaka – idealna na świąteczny stół. To danie pokocha każdy bez wyjątku.

Rolady mięsne pasują idealnie na świąteczny stół. Wyglądają nie tylko pięknie i ciekawie, ale są też bardzo pożywne i smaczne.

Nie potrzeba też posiadać specjalnych umiejętności do przygotowania takiej rolady. Potrawa z poniższego przepisu nie musi być pieczona w piekarniku, a do jej przygotowania potrzebujemy łatwo dostępnych produktów.

Wypróbuj naszą recepturę, a będziesz zachwycony.

Składniki

  • piersi z kurczaka (około 300 g)
  • miękki serek śmietankowy (100 g)
  • ugotowany zielony groszek (4 duże łyżki)
  • pieczarki (6 dużych sztuk)
  • cebula (1 sztuka)
  • czosnek (2 ząbki)
  • orzechy włoskie (1-2 łyżki)
  • biały ryż (pół szklanki)
  • oliwa z oliwek (2 łyżki)
  • pęczek koperku
  • sól, pieprz i inne ulubione przyprawy do smaku

Przygotowanie

Filet z kurczaka ugotuj i posiekaj na paski lub w kostkę. Dodaj do kurczaka sól, pieprz, inne przyprawy oraz serek śmietankowy i ugotowany wcześniej zielony groszek. Możesz go wrzucić w całości, albo posiekać jak kurczaka. Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki, które będą podstawą naszej rolady.

Ugotuj ryż w wodzie i odstaw do przestygnięcia.

Cebulę pokrój w drobną kostkę, a czosnek posiekaj lub przeciśnij przez praskę. Podsmaż je na oliwie z oliwek. Następnie obierz i pokrój na mniejsze kawałki pieczarki. Wrzuć je na patelnię z cebulą i czosnkiem. Smaż wszystko do czasu, aż woda wyparuje z pieczarek.

Do pieczarek dodaj przyprawy i biały ryż. Kiedy wszystko przestygnie to zmiel blenderem. Orzechy i zioła posiekaj.

Przygotuj arkusz folii aluminiowej i ułóż na niej najpierw warstwę z kurczakiem i groszkiem tak, aby miała około 1-1,5 centymetra grubości. Pamiętaj, aby pozostawić 2 cm wolnych krawędzi wokół warstwy. Następnie rozłóż warstwę z pieczarkami i posyp wierzch orzechami i ziołami.

Zwiń wszystko w roladę przy pomocy folii i wstaw do lodówki na co najmniej godzinę. Zanim podasz potrawę na stół możesz ją jeszcze udekorować ziołami, granatem, albo żurawiną.

Rolada nie wymaga pieczenia. Jest przepyszna i nie powinna kruszyć się podczas krojenia. Możesz także pozamieniać niektóre składniki np. dodać szpinak zamiast zielonego groszku. Rolada będzie równie apetyczna. Życzymy smacznego!

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!