You might also like
Dokładnie taki jest proponowany poniżej „Tort Marzeń”! Poszczególne jego warstwy doskonale się uzupełniają – pyszne i zdrowe owoce, aksamitne biszkopty i puchowa śmietana.
Ciasto wyśmienicie umili czas przy kawie lub herbacie, a jeżeli poczęstujesz nim swoich gości, na pewno jeszcze długo będą wspominać to przyjemne uczucie na podniebieniu.
* nie masz semoliny? Nie martw się! Możesz z powodzeniem użyć mąki ziemniaczanej – ona również odpowiednio zagęści i zetnie owocową masę.
W garnku podgrzej sok z wiśni. Dodaj semolinę (lub mąkę ziemniaczaną) oraz całe wiśnie. Całość gotuj przez ok. 3 – 5 minuty aż uzyskasz gęstą konsystencję. Użyj blachy o wysokich brzegach i wylej na nią uzyskaną owocową masę. Pozostaw do ostudzenia.
W kolejnym kroku ułóż biszkopty – będą one stanowiły drugą warstwę tortu. Do przygotowania budyniów wykorzystaj mleko. Postępuj zgodnie z zaleceniami na opakowaniu. Ciepłym budyniem polej równomiernie biszkopty i ponownie pozostaw do przestygnięcia.
Czas na bitą śmietanę. Dodaj do niej cukier i ubij na sztywno. Wyłóż na ciasto – to już ostatnia warstwa. Zabrakło wiśni? Nie szkodzi! Bez problemu możesz tu wkomponować swoje ulubione owoce. Mogą to być na przykład gruszki bądź inne owoce w zalewie. Zapraszamy do testowania.
Comments are closed.