Oto przepis na wyjątkową smaczną wątróbkę, która zaskoczy smakiem każdego domownika.

Ten przepis na wątróbkę jest najlepszy! Cały sekret jej miękkości tkwi w dodanej cebuli!

Jeśli miałeś problem z przygotowaniem wątróbki, bo zawsze wychodziła twarda i niesmaczna, to ten przepis jest dla Ciebie. Jej przygotowanie nie wydaje się skomplikowane, jednak jeden składnik może zmienić wszystko.

Składniki

  • wątróbka «600 g»
  • cebula «3 sztuki»
  • czosnek «3 ząbki»
  • liście laurowe «2 sztuki»
  • sól, pieprz mielony, ziele angielskie
  • olej roślinny do smażenia

Sposób przygotowania

Wątróbkę dokładnie płuczemy. Osuszamy i oczyszczamy z wszelkiego rodzaju błon. Następnie cebulę obieramy i kroimy w półksiężyce lub pierścienie.

Rozgrzewamy olej na patelni i wrzucamy pokrojoną cebulę. Smażymy ją do momentu aż lekko zmięknie i się zeszkli. Następnie dodajemy pokrojony lub przeciśnięty przez praskę czosnek i jeszcze wszystko chwilę podsmażamy. Na wierzch cebuli układamy pokrojoną wątróbkę.

Na tym etapie nie dodajemy żadnych przypraw, w szczególności soli, która spowodowałaby to, że wątróbka byłaby twarda. Po około 1-2 minutach kawałki przekręcamy na drugą stronę i smażymy tyle samo czasu.

Kiedy wątróbka zacznie bieleć, dodajemy liście laurowe. Wszystko podsmażamy jeszcze około minutę i odstawiamy z gazu. Przed jedzeniem wątróbkę doprawiamy wedle uznania. Gotowe.

Wątróbka przygotowana w ten sposób zawsze jest mięciutka i smaczna.

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!