You might also like
Jeśli miałeś problem z przygotowaniem wątróbki, bo zawsze wychodziła twarda i niesmaczna, to ten przepis jest dla Ciebie. Jej przygotowanie nie wydaje się skomplikowane, jednak jeden składnik może zmienić wszystko.
Wątróbkę dokładnie płuczemy. Osuszamy i oczyszczamy z wszelkiego rodzaju błon. Następnie cebulę obieramy i kroimy w półksiężyce lub pierścienie.
Rozgrzewamy olej na patelni i wrzucamy pokrojoną cebulę. Smażymy ją do momentu aż lekko zmięknie i się zeszkli. Następnie dodajemy pokrojony lub przeciśnięty przez praskę czosnek i jeszcze wszystko chwilę podsmażamy. Na wierzch cebuli układamy pokrojoną wątróbkę.
Na tym etapie nie dodajemy żadnych przypraw, w szczególności soli, która spowodowałaby to, że wątróbka byłaby twarda. Po około 1-2 minutach kawałki przekręcamy na drugą stronę i smażymy tyle samo czasu.
Kiedy wątróbka zacznie bieleć, dodajemy liście laurowe. Wszystko podsmażamy jeszcze około minutę i odstawiamy z gazu. Przed jedzeniem wątróbkę doprawiamy wedle uznania. Gotowe.
Comments are closed.