Smak i zapach świeżo pieczonego pieczywa w domu może być na wyciągnięcie ręki. Przepis.

Czy istnieje coś lepszego niż kanapka zrobiona ze świeżego chleba? Tak! To kanapka zrobiona z chleba upieczonego własnoręcznie we własnej kuchni.

Uważasz, że aby upiec chleb, potrzebujesz skomplikowanej receptury i dużo czasu? Nie. Wystarczy zaledwie kilka ogólnodostępnych składników i kilka prostych czynności. Poniżej przepis na pyszny chleb, który każdy może upiec bez większych trudności. Jego przygotowanie nie wymaga dużego nakładu pracy, a smak nie ustępuje smakowi pieczywa dostępnego w sprzedaży.

Receptura jest bardzo prosta. Przygotuj:

  • 530 g mąki
  • 420 ml wody
  • 10 g drożdży (1 kostka )
  • łyżeczka soli.

Drożdże możesz zastąpić w suchymi, wtedy użyj 4 gramów.

Rozprowadzone w ciepłej wodzie drożdże (woda nie może być zbyt gorąca! ) połącz z mąką i solą. Zagniataj, aż powstanie elastyczne ciasto. Odłóż je w ciepłe miejsce, po dwóch godzinach powinno podwoić swoją objętość. Po tym czasie nakryj naczynie z ciastem i włóż do lodówki. Powinno tam pozostać przez całą noc.

Następnego dnia wyjmij ciasto z lodówki na posypany mąką blat. Posyp dłonie odrobiną mąki i uformuj zgrabny bochenek. Wyłóż go na przykrytą papierem blaszkę do pieczenia i odstaw do ponownego wyrośnięcia na kilkadziesiąt minut. Po tym czasie zrób na surowym bochenku kilka nacięć nożem.

Następnie na najniższej półce rozgrzanego do 235 stopni piekarnika połóż pustą blaszkę i wlej do niej odrobinę wody – wystarczą dwie łyżki. Na środkowej półce połóż blaszkę z chlebem. Po upływie 45 minut wyjmij upieczony chleb z piekarnika i poczekaj aż ostygnie.

Tak przygotowane ciasto możesz przechowywać w lodówce nawet przez dwa tygodnie. Pamiętaj jednak, że naczynie z ciastem powinno być zakryte. Jeżeli masz dużą rodzinę, możesz przygotować ciasto z podwójnej, albo nawet potrójnej ilości składników.

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!