You might also like
U wielu osób budzi ona nieprzyjemne skojarzenia – powoduje łzawienie podczas krojenia, a oddech po jej spożyciu ma niezbyt przyjemny zapach. Nielubiana cebula to jednak prawdziwa bomba odżywcza, zawierająca wysoką dawkę witamin A, B, C i E, antyoksydantów oraz flawonoidów.
Włączenie soku z cebuli do codziennej diety może przyczynić się do poprawy naszego stanu zdrowia. Do potwierdzonych badaniami medycznymi efektów regularnego picia tego napoju należą między innymi:
Sok z cebuli nie jest trudny w przygotowaniu. Przy użyciu sokowirówki możemy w łatwy sposób wytworzyć większą ilość soku, która odpowiednio przechowywana posłuży nam przez dłuższy czas.
Do zrobienia soku potrzebujesz 2-3 cebul średniej wielkości. Przygotuj też sokowirówkę, niezbyt duży pojemnik oraz dobrze naostrzony nóż, by łatwo pokroić cebulę.
Obrane cebule opłucz dokładnie, a następnie starannie osusz. Pokój warzywa na ćwiartki. Do sokowirówki wkładaj pokrojone cebule partiami, tak, aby uzyskać jak najwięcej soku. Zamiast sokowirówki możesz wykorzystać również blender o większej mocy lub wyciskarkę do soków.
Wyciśnięty sok przelej do zamykanego pojemnika, najlepiej szklanego. Urządzenie, w którym był przygotowywany sok należy starannie umyć, by pozbyć się nieprzyjemnego zapachu.
Comments are closed.