Sałatka warzywna może być dobrym dodatkiem do obiadu i nie musi być ani trochę tucząca – Przepis od dietetyka.

Sałatka colesław jest smaczna, bogata w wartości odżywcze, a do tego niskokaloryczna- idealna dla osób na diecie.

Zawarte w niej warzywa dostarczają mnóstwa witamin, pobudzają metabolizm, a tym samym przyspieszają spalanie tłuszczu. Jest to przepis polecany przez dietetyków! Colesław sprawdzi się również idealnie jako dodatek na grilla latem, ale również jako zdrowy dodatek do jesiennego, domowego obiadu.

Składniki:

  • 500g białej kapusty
  • 200g selera
  • 2 jabłka
  • 2 marchewki
  • 200 ml jogurtu naturalnego
  • 3 ząbki czosnku
  • łyżka oliwy z oliwek
  • sól i ulubione przyprawy do smaku

Przygotowanie:

 

Kapustę zetrzeć na tarce lub drobno pokroić.

Marchewkę zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Jabłka i selera zetrzeć na tarce o grubych oczkach.  W misce wymieszać kapustę, marchewkę, selera oraz jabłko.

Przygotować sos jogurtowy: do miski wlać jogurt, dodać przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, oliwę, sól oraz wybrane przyprawy. Dokładnie wymieszać.

Sałatkę zalać przygotowanym sosem i wymieszać.  Sałatka jest najsmaczniejsza, gdy przed podaniem zostanie odstawiona na minimum godzinę do lodówki. Wtedy wszystkie smaki się łączą i przegryzają ze sobą, a sałatka smakuje jeszcze lepiej.

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!