Domowe masło – Prosty i szybki przepis od babci. Nie kupuj w sklepie, własne jest smaczniejsze.

Przechadzając się pomiędzy sklepowymi półkami często zdarza się, że ceny tam się znajdujące potrafią nas nieźle zaskoczyć.

Być może zdarzyło CI się, że jednym z takich zaskakujących produktów była zwykła kostka masła. Istnieje jednak sposób by nigdy więcej nie być w ten sposób zaskoczonym.

Jest to prosty i łatwy przepis na domowe masło, który znajdziesz poniżej. 

Potrzebować będziesz:

  • dwie 36% śmietanki ze sklepu lub tłustą wiejską śmietankę (łącznie powinny ważyć około 1 kilograma)
  • odrobinę soli
  • mikser o odpowiednio wysokich obrotach
  • pojemnik do miksowania

Do stworzenia własnego masła, polecam przede wszystkim śmietankę pochodzącą ze wsi. Wtedy smak naszego wyrobu będzie znacznie lepszy.

Jeżeli jednak nie mamy możliwości jej zakupienia, nada się do tego także ta zwykła „sklepowa”. pamiętaj jednak, że musi mieć ona w sobie odpowiednią ilość tłuszczu (absolutne minimum to 30%). Nasza śmietankę musimy najpierw odpowiednio schłodzić.

Następnie dodajemy do niej nieco soli i przez kilkanaście minut ubijamy ją mikserem na wysokich obrotach. Po pewnym czasie wytrąca się niewielkie cząsteczki masła, które już wkrótce stworzą większa żółta bryłkę. Na dnie pojemnika powinna wytrącić się natomiast dość mętna ciecz – jest to maślanka. Kiedy nasze masło jest już prawie jednolita zbita masą, należy przełożyć je do gazy i przepłukać zimną bieżącą woda.

Potem zostaje już tylko uformowanie odpowiadającego Ci kształtu i już możesz cieszyć się wyśmienitym masłem własnej produkcji. Smacznego!

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!