You might also like
Jeśli w domu zalegają ci mandarynki, a wszyscy macie ochotę na coś słodkiego, ale nowego, to dobrym pomysłem będzie przygotowanie słodkiego ciasta z mandarynkami z dodatkiem karmelu. Rozkosz dla podniebienia gwarantowana.
Mandarynki obierz ze skórki i dokładnie oczyść. Przekrój każdą mandarynkę na pół, bez obierania jej na mniejsze cząstki.
W dużej misce utrzyj jajka z cukrem i wanilią, możesz lekko posolić. Ubijaj mikserem do uzyskania puszystej, zesianą z proszkiem do pieczenia. Delikatnie wymieszaj całość, aby pozbyć się grudek.
4 łyżki cukru wsyp na suchą patelnię i podgrzewaj na średnim ogniu około 4 minut, ciągle mieszając, żeby nie przypalić karmelu. Cukier zmieni kolor na bursztynowy, wtedy zdejmij patelnię z gazu.
Okrągłą formę do pieczenia wyłóż papierem. Wylej karmel na dno formy, dokładnie rozprowadź. Ustaw piekarnik na 180 stopni. Ułóż delikatnie połówki mandarynek w formie w karmelu tak, aby ciasno do siebie przylegały. Mandarynki zalej ciastem i wygładź powierzchnię.
Ciasto piecz w piekarniku przez 35-40 minut. Na ostatnie 10 minut obniż nieco temperaturę pieca, aby mandarynki nie wyschły.
Po upieczeniu odwróć formę do góry nogami i odklej delikatnie papier do pieczenia. Piękna kompozycja mandarynek w cieście czeka na degustację. Gotowe ciasto można oprószyć cynamonem, cukrem pudrem lub nawet przyozdobić gałązką mięty.
Comments are closed.