You might also like
Dodając do tego fakt, że te ciasteczka z dżemem są przepyszne, słodkie i pięknie wyglądają – mamy przepis na deser idealny.
Mąkę należy przesiać przez sito do miski. Schłodzone masło trzeba natomiast zetrzeć na grubej tarce i wymieszać z mąką – utrzeć w „okruchy”. Najlepiej jest zrobić to dłońmi. Jajko należy wbić do osobnej miski. Dodać do niego śmietanę i cukier, mieszać trzepaczką aż do powstania białej piany.
Do miski z wymieszanym jajkiem, śmietaną i cukrem należy dodać sól oraz sodę oczyszczoną. Całość trzeba wlać do mąki i dokładnie wymieszać łyżką.
Tak przygotowane ciasto należy podzielić na dwie części i rozwałkować na cienkie (3-4 mm) prostokąty. Następnie rozdzielić ciasto na małe kwadraty (ok. 5×5 cm). Na środku każdego takiego kwadratu należy umieścić odrobinę dżemu.
Kwadraty należy składać, łącząc ze sobą przeciwległe końce i formując w ten sposób zawinięte ciasteczka. Gotowe ciastka należy wyłożyć na blachę pokrytą papierem do pieczenia lub wysmarowaną olejem.
Comments are closed.