You might also like
Możesz wypełnić je ulubionym nadzieniem lub pozostawić bez nadzienia. Poznaj recepturę, przygotuj i rozkoszuj się smakiem.
W misce wymieszać ciepłe mleko, łyżkę cukru, drożdże oraz dwie łyżki mąki. Mieszankę odstawić na chwilę. Ubić jajko. Do osobnego naczynia przesiać pozostałą mąkę, dodać resztę cukru, sól oraz ubite jajko.
Składniki połączyć z przygotowaną uprzednio masą z drożdżami. Wszystko razem zagnieść na gładkie ciasto. Do ciasta dodać masło i ponownie zagnieść. Odstawić na godzinę.
Przygotowane ciasto podzielić na około 12 części. Każdą uformować w kulkę, przykryć ściereczką i pozostawić na 10 minut. Każdą z uformowanych kulek rozwałkować na podłużny placek (trochę dłuższy niż dłoń).
Na jednej krawędzi ułożyć dżem i złączyć krawędzie w taki sposób, aby nie wyciekł. Z drugiej strony wykonać cztery nacięcia i zawinąć rogaliki.
Nagrzać piekarnik do 180 stopni. Rogaliki ułożyć na blaszce wyłożonej pergaminem i odstawić na około 20 minut.
Comments are closed.