You might also like
Warto spróbować zrobić cukinię na szybko, gdy jest na nią sezon. Oto właśnie taki przepis. Przepis ten jest również świetny dla wszystkich, którzy chcą zastąpić tradycyjne kotlety mięsne kotletami warzywnymi.
Cukinię umyć i obrać. Można ją przekroić wzdłuż lub w poprzek, w zależności od tego, jaki kształt preferujesz. Można ją lekko rozbić z każdej strony, a następnie natrzeć pieprzem i obtoczyć w mące.
Jajka, mleko i sól wymieszać do dobrego połączenia (ok. 0,5 łyżeczki). Jajka, mleko i sól (ok. 0,5 łyżeczki) umieścić na talerzu. Ubij widelcem. Bułkę tartą umieścić na drugim talerzu. Plastry cukinii zanurzać w płynach, a następnie w bułce tartej.
Włóż talerz z kotletami do lodówki na 10 minut. Możesz pominąć ten krok, jeśli masz czas, ale panierka może odpaść od cukinii. Smaż kotlety na maśle i oleju do uzyskania złotego koloru. Jako alternatywę dla kotletów mięsnych możesz podać kotlety z ziemniakami i kwaśną śmietaną.
Comments are closed.