Chrupiące, panierowane paseczki cukinii w specjalnym cieście. Smaczne i łatwe do przygotowania.

Chrupiące panierowane kotleciki z cukinii

Warto spróbować zrobić cukinię na szybko, gdy jest na nią sezon. Oto właśnie taki przepis. Przepis ten jest również świetny dla wszystkich, którzy chcą zastąpić tradycyjne kotlety mięsne kotletami warzywnymi.

Potrzebne będą:

  • 500g cukinii
  • 100 ml mleka
  • 2 jajka
  • 100g bułki tartej
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 20g masła
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego
  • Sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Cukinię umyć i obrać. Można ją przekroić wzdłuż lub w poprzek, w zależności od tego, jaki kształt preferujesz. Można ją lekko rozbić z każdej strony, a następnie natrzeć pieprzem i obtoczyć w mące.

Jajka, mleko i sól wymieszać do dobrego połączenia (ok. 0,5 łyżeczki). Jajka, mleko i sól (ok. 0,5 łyżeczki) umieścić na talerzu. Ubij widelcem. Bułkę tartą umieścić na drugim talerzu. Plastry cukinii zanurzać w płynach, a następnie w bułce tartej.

Włóż talerz z kotletami do lodówki na 10 minut. Możesz pominąć ten krok, jeśli masz czas, ale panierka może odpaść od cukinii. Smaż kotlety na maśle i oleju do uzyskania złotego koloru. Jako alternatywę dla kotletów mięsnych możesz podać kotlety z ziemniakami i kwaśną śmietaną.

Spróbuj z sosem śmietanowo-ziołowym. Wymieszaj śmietanę, ulubione zioła, czosnek i sól. Kotlety można smażyć bezpośrednio na patelni. Smacznego!

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!