Przepis na pyszne warzywne gołąbki. Mistrzowski przepis. Nie jadłaś jeszcze tak dobrych

Zimą, kiedy brakuje nam witamin, gołąbki warzywne to świetne danie, które dostarczy nam cennych składników odżywczych oraz poprawi humor. Podstawowymi składnikami gołąbków warzywnych jest kapusta i marchew.

Składniki na gołąbki

Potrzebna będzie nam:

  • jedna główka kapusty,
  • pół kg marchwi,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 2 papryki i 1 burak ćwikłowy,
  • 1 papryczka chili,
  • 2 liście laurowe,
  • 1 cebula,
  • ziele angielskie,
  • 5 łyżek cukru i 2 łyżki soli,
  • pół szklanki octu i 1l wody.

Przygotowanie gołąbków

Na początek należy przygotować liście. W kuchence mikrofalowej umieszczamy całą kapustę i pozostawiamy ją przy niskiej mocy na 10 min. Następnie oddzielamy liście i usuwamy głębie.

Nadzienie

Kroimy cebulę w kostkę, można również pokroić ją w półpierścienie. Następnie ścieramy marchew na tarce (średnie oczka). Paprykę kroimy w paski, a papryczkę chili w plasterki.

Następnie podsmażamy cebulę na oleju, dodajemy przeciśnięty przez prasę czosnek oraz paprykę, papryczkę chili i marchew. Wszystkie składniki należy smażyć, aż będą miękkie. Podczas smażenia cały czas je mieszamy. Następnie zostawiamy do ostudzenia.

Zawijanie gołąbków i wkładanie do słoja

Podsmażone warzywa owijamy w liście kapusty, podobnie jak klasyczne gołąbki. Później wkładamy je do sterylnych słoików. Pomiędzy gołąbkami albo na boku wkładamy paski pokrojonych buraków.

Przygotowanie marynaty i przechowywanie gołąbków

Do 1 litra wody należy dodać ocet, sól, cukier, ziele angielskie, liść laurowy. Tak przyrządzoną marynatę stawiamy na ogniu i mieszamy. Gołąbki zalewamy marynatą, zamykamy słoje i sterylizujemy przez ok. 25 min. Następnie owijamy kocem słoiki i pozostawiamy do ostygnięcia.

Gołąbki w marynacie dobrze jest przechowywać w chłodnym i zaciemnionym miejscu.

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!