Jak przygotować pyszne węgierskie ogórki. Zaskoczę Cię tym przepisem. Sekretem jest jeden składnik

Ogórki węgierskie 

Możesz je podawać jako przekąskę i przystawkę. Mogą służyć jako dodatek do drugiego dania. Idealnie pasują na świąteczny stół jako dodatek do jarzynowej sałatki.

Do przygotowania ogórków po węgiersku, oprócz trzech półlitrowych słoików, będziesz potrzebować:

  • kilogram ogórków – wybieraj te ładne, twarde i niewielkie okazy;
  • litr wody;
  • sześć obranych ząbków czosnku;
  • goździki;
  • ziele angielskie;
  • łyżeczkę soli;
  • mniej niż pół szklanki cukru;
  • 150 ml octu winnego;
  • trzy łyżki musztardy w proszku, którą znajdziesz w dobrym sklepie zielarskim bądź kupisz w internecie.

Do dzieła! Przygotowanie:

Ogórki umyj, odetnij końcówki. Jeśli nie masz małych warzyw, wybierz te większe – wtedy możesz je pokroić na ćwiartki.

Przygotuj marynatę.

Zagotuj wodę i rozpuść w niej cukier. Gdy będzie lekko ostudzona, dodaj do tej zalewy sól i ocet. Wymieszaj dokładnie. Przygotuj słoiki i nakrętki – wysterylizuj je wrzątkiem a następnie dokładnie osusz. Układaj na dnie w każdym z nich kolejno po dwa ząbki czosnku, cztery ziarenka ziela angielskiego, cztery goździki i łyżeczkę musztardowego proszku.

Jeśli nie masz tej przyprawy, zamiast niej wrzuć do każdego słoika kilka ziarenek gorczycy. Nie będzie to ten sam smak, ale przetwory również będą smaczne. Teraz poukładaj ogórki w miarę ciasno, zostawiając od góry kilka centymetrów wolnego miejsca. Zalej całość marynatą.

Słoiki zakręć dokładnie i zapasteryzuj, wkładając je do garnka i gotując nie mniej niż przez 5 minut. Po tym procesie ostrożnie wyciągnij gorące jeszcze słoiki i odwróć je do góry dnem.

Po przestygnięciu możesz je przechowywać w dowolny sposób, a najlepiej wynosząc je do spiżarki. Smacznego!

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!