Pij wodę z ogórków przez 7 dni a wynik eksperymentu Cie zaskoczy.

Wodę po kiszonkach – najczęściej po kiszonych ogórkach czy kapuście – z reguły wylewamy.

Tymczasem jednak okazuje się, że w ten sposób marnujemy jej prozdrowotny potencjał. Soku z kiszonek przypisuje się liczne korzystne dla naszego zdrowia i samopoczucia właściwości.

Woda z kiszonych ogórków zawiera cenne składniki, w tym witaminy i minerały, nie zawiera za to tłuszczu ani cukru. Jest w związku z tym bardzo niskokaloryczna, co czyni ją napojem idealnym dla sportowców czy osób odchudzających się.

Regularnie spożywana, może wspomagać proces redukcji masy ciała oraz pomagać w walce z bolesnymi skurczami mięśni po treningu.

Sok z kiszonych ogórków – korzyści dla zdrowia

Woda po kiszonkach jest napojem fermentowanym, co oznacza, że zawiera kultury dobroczynnych dla ludzkiego organizmu bakterii. Ma korzystny wpływ na pracę przewodu pokarmowego i stan fizjologicznej mikroflory bakteryjnej jelit. Jest także bogata w przeciwutleniacze i witaminy A, C i E, które opóźniają proces starzenia się organizmu, pomagają zwalczać drobnoustroje chorobotwórcze i podnoszą odporność.

Ze względu na zawartość mikroelementów, w tym jonów sodu, sok z kiszonek świetnie nawadnia organizm i może odgrywać rolę napoju izotonicznego, korzystnego do spożywania po wysiłku fizycznym.

Czytaj dalej ——->

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!