Szczerze mówiąc, bardzo się cieszę że im tak smakuje, ponieważ jest pyszna, prosta, a na jej przygotowanie potrzebujesz jedynie 15 minut. Jest w sam raz na ciepłą, sycącą kolację. Spróbuj i przekonaj się sama!
Cukinię, razem ze skórką, pokrój w plastry o grubości ok. 0,5 cm. Dopraw cukinię solą, przełóż do miski i odstaw na 20 minut, aby puściła sok. Ziemniaki dobrze umyj i wraz ze skórką pokrój na plastry o grubości ok 3 mm. Przełóż je do osobnej miski. Boczek, również pokrój na cienkie plasterki. Naczynie żaroodporne, wysmaruj olejem słonecznikowym.
Odlej z miski z cukinią całą wodę i ułóż ją na dnie naczynia, jako pierwszą warstwę. Jako drugą warstwę, poukładaj obrany i pokrojony w cienkie plasterki czosnek. Ułóż go na cukinii. Teraz poukładaj w poprzek przygotowane wcześniej plasterki boczku.
Ostatnią warstwą, będą plasterki ziemniaków. Dopraw ziemniaki po wierzchu solą i pieprzem. Piecz zapiekankę w piekarniku, rozgrzanym do 200°C, przez 20 minut. Gotowe!
Comments are closed.