Zapiekanka z boczkiem i cukinią – Lekkie, szybkie i proste danie na każdą okazję.

Cukinia, ziemniaki w połączeniu z aromatycznym boczkiem i ziołami to smak, który dostarcza mojej rodzinie wiele przyjemności z jedzenia. Uwielbiam patrzeć na ich uśmiechnięte buzie i słuchać niezliczonych pochwał. Aż chce się gotować…

Szczerze mówiąc, bardzo się cieszę że im tak smakuje, ponieważ jest pyszna, prosta, a na jej przygotowanie potrzebujesz jedynie 15 minut. Jest w sam raz na ciepłą, sycącą kolację. Spróbuj i przekonaj się sama!

SKŁADNIKI:
  • 1-2 średnie cukinie
  • 200 g boczku
  • 500 g ziemniaków
  • pęczek natki pietruszki
  • 3-4 ząbki czosnku
  • pieprz do smaku
  • sól do smaku
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego

PRZYGOTOWANIE:

Cukinię, razem ze skórką, pokrój w plastry o grubości ok. 0,5 cm. Dopraw cukinię solą, przełóż do miski i odstaw na 20 minut, aby puściła sok. Ziemniaki dobrze umyj i wraz ze skórką pokrój na plastry o grubości ok 3 mm. Przełóż je do osobnej miski. Boczek, również pokrój na cienkie plasterki. Naczynie żaroodporne, wysmaruj olejem słonecznikowym.

Odlej z miski z cukinią całą wodę i ułóż ją na dnie naczynia, jako pierwszą warstwę. Jako drugą warstwę, poukładaj obrany i pokrojony w cienkie plasterki czosnek. Ułóż go na cukinii. Teraz poukładaj w poprzek przygotowane wcześniej plasterki boczku.

Ostatnią warstwą, będą plasterki ziemniaków. Dopraw ziemniaki po wierzchu solą i pieprzem. Piecz zapiekankę w piekarniku, rozgrzanym do 200°C, przez 20 minut. Gotowe!

Zapiekankę podawaj na ciepło, udekorowaną wcześniej pokrojoną natką pietruszki. Smacznego!

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!