Pieczeń cygańska – Ciekawy przepis na pyszne, oryginalne danie. Ten smak, nie da o sobie zapomnieć.

Jeśli jesteś spragniona idealnych i oryginalnych pomysłów na świąteczne danie, ten przepis jest właśnie dla Ciebie. Doskonała pieczeń cygańska, według tego sprawdzonego przepisu, dostarczy Twoim gościom wielu smakowitych wrażeń. Spróbuj i przekonaj się sama!

SKŁADNIKI:
  • 6 dużych plastrów dobrej jakości wołowiny
  • 10 plastrów boczku
  • 700 ml bulionu wołowego
  • 500 ml czerwonego wina
  • 4 większe ogórki kiszone
  • 1 opakowanie mieszanki mrożonych warzyw
  • 4 cebule
  • Musztarda
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • Olej
  • 2 liście laurowe

PRZYGOTOWANIE:

Umyte i osuszone plastry wołowiny, rozbij delikatnie tłuczkiem przez folię i dopraw solą i pieprzem. Ogórki kiszone pokrój w plasterki, a obraną cebulę w piórka. Plaster wołowiny wysmaruj musztardą, ułóż na niej dwa plastry boczku, a następnie trochę cebuli i ogórków.

Warstwy w takiej kolejności układaj do wyczerpania składników, a następnie obwiąż ciasno dratwą wszerz wszystkie warstwy. Pokrojoną w kosteczkę cebulę, zeszklij na rozgrzanej patelni z olejem, potem dodaj mieszankę warzyw i smaż do miękkości. Następnie dodaj koncentrat pomidorowy i podlej bulionem wołowym.

Gotuj na małym ogniu, często mieszając przez 5 minut. Po tym czasie, dodaj czerwone wino i gotuj przez kolejne 5 minut. Teraz przełóż mięso do naczynia żaroodpornego i zalej bulionem z warzywami. Piecz w piekarniku, rozgrzanym do 180°C, przez 2-2,5 godziny. Gdy wołowina będzie miękka, danie jest gotowe.

Pieczeń cygańska świetnie smakuje z tłuczonymi ziemniakami i surówką z kiszonej kapusty lub z kiszonym ogórkiem. Smacznego!

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!