Ziemniaczane bułeczki – zrób je sama w domu. Właścicielka piekarni zdradziła przepis. Moja rodzina zachwycona
Słyszałeś kiedyś o bułeczkach ziemniaczanych? Jeśli nie, koniecznie musisz ich spróbować! Gdzieniegdzie można je zakupić, ale najlepiej smakują wykonane samodzielnie ze sprawdzonych składników.
Te mięciutkie bułki z ciasta drożdżowego idealnie smakują z nadzieniem zarówno pikantnym, jak i słodkim. Są pyszne nie tylko tego samego dnia po przyrządzeniu, ale również kolejnego.
Składniki na ciasto:
- 0,5 kg mąki
- 200 ml mleka
- 100 ml śmietany (tłustej)
- 40 g masła
- 14 g drożdży suchych
- 3 żółtka jaja
- 20 g cukru
- łyżeczka soli
Składniki potrzebne do wykonania nadzienia:
- około 10 sporych ziemniaków
- duża cebula
- łyżka masła
- 2 łyżki oleju roślinnego
- 3 łyżki śmietany kwaśnej
- sól
- przyprawy opcjonalnie
Sposób przygotowania:
Podgrzej mleko i wymieszaj je ze śmietaną. Dosyp cukier, dodaj drożdże, pozostaw całość na kwadrans. Utrzyj dwa żółtka jaja z roztopionym masłem. Dodaj do mleka wymieszanego ze śmietaną. Mąkę i sól wymieszaj. Dodawaj płyn niewielkimi porcjami, zagniatając w tym czasie ciasto.
Wsadź ciasto do dużej miski i umieść na godzinę w ciepłym miejscu. Powinno zwiększyć swoją objętość trzykrotnie. Przejdź do przygotowania nadzienia. Ziemniaki obierz i ugotuj w wodzie z solą. Obraną cebulę pokrój w niewielką kostkę. Podsmaż ją delikatnie, aż nabierze złotego koloru.
Kiedy ziemniaki będą ugotowane, odcedź je i ugnieć na puree. Wymieszaj z cebulą, masłem, śmietaną, solą oraz pieprzem. Następnie ostudź całość. Ciasto wyjmij z miski. Podsyp stolnicę oraz ciasto mąką. Ugnieć je. Uformuj z niego kulki o tej samej wielkości i przykryj ściereczką kuchenną.
Z kulek zrób wałeczki, grube na około pół centymetra. Pośrodku każdego ciastka umieść nadzienie i delikatnie zaciśnij brzegi. Wyłóż na blachę pokrytą papierem do pieczenia. Przykryj ściereczką lub folią spożywczą i zostaw w temperaturze pokojowej. Łyżkę śmietany wymieszaj z żółtkiem i posmaruj powstałą miksturą ciastka.
Comments are closed.