Naleśniki zapiekane z twarogiem

Każdy z nas zna podstawowy przepis na naleśniki, takie jak robiły nasze mamy i babcie. Co jednak powiecie na naleśniki bez użycia mąki?

Lekkie, szybkie w wykonaniu, delikatne i mięciutkie. Idealne na śniadanie lub obiad!

Składniki:

  • mleko – 500 ml
  • jajka – 6 szt
  • kwaśna śmietana lub jogurt naturalny – 150g
  • twaróg – 300g
  • mąka ziemniaczana – 60g
  • olej słonecznikowy – 2 łyżki
  • cukier lub ksylitol – według uznania
  • masło – 2 łyżki

Sposób wykonania:

Do miski wbij 5 jajek, dodaj cukier i wymieszaj. Cały czas mieszając wsypuj powoli mąkę ziemniaczaną.

Następnie dodaj mleko i olej. Upewnij się, że nie ma grudek.

Na patelni roztop masło. Z tak powstałego ciasta usmaż naleśniki.

W międzyczasie przygotuj nadzienie. Do miski wrzuć twaróg, dodaj cukier i jedno jajko. Dokładnie wymieszaj.

Powstałą masą posmaruj naleśniki i zawiń je w rulony.

Naleśniki przetnij na pół, ułóż je w naczyniu żaroodpornym „na stojąco”.

Polej z wierzchu śmietaną. Wszystko razem piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 10 minut. Podawaj gorące.

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!