Pyszne bułeczki po turecku – tak dobrych z pewnością jeszcze nie jadłaś. Łatwy przepis, każdemu wyjdą.

Wyglądem przypominają drożdżowe, a jednak do ich wykonania nie używa się drożdży co sprawia, że są niezwykle proste i szybkie do wykonania.

Tureckie bułeczki, bo to o nich mowa, z nadzieniem są tak smaczne, że każda gospodyni powinna poznać na nie przepis.

Składniki potrzebne do wykonania bułeczek:

  • 430 gram mąki pszennej
  • 3 jajka
  • 100 gram masła
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 12 gram proszku do pieczenia
  • 60 gram oleju słonecznikowego
  • 250 gram bryndzy
  • 100 ml kefiru
  • 15 ml octu

Wykonanie:

Zaczynamy od wymieszania kefiru z cukrem, solą, octem i olejem. Do tego celu najlepiej użyć trzepaczki, zależny nam na dokładnym wymieszaniu składników. Następnie dodajemy jedno żółtko i dwa białka i mieszamy.

Kolejnym krokiem jest dodanie przesianej mąki wraz z proszkiem do pieczenia i zagniecenie ciasta. Ciasto będzie elastyczne i delikatne w konsystencji. Przygotowujemy nadzienie – bryndzę rozgniatamy widelcem, dodajemy jedno całe jajko i dokładnie mieszamy.

Przygotowane ciasto dzielimy na małe kawałki. Każdy kawałek dokładnie obsypujemy z każdej strony mąką, żeby się nie kleiło i rozgniatamy tak, żeby można było nałożyć nadzienie.

Można je lekko rozwałkować, ale nie ma takiej potrzeby. Na środek każdego kawałka ciasta nakładamy odpowiednią ilość nadzienia, tak aby można było bez problemu go skleić. Łączymy ze sobą wszystkie rogi ciasta i surowa turecka bułeczka jest gotowa!

Teraz tylko układamy wszystkie przygotowane bułeczki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy białkiem i robimy nacięcie na każdej z nich.

Wstawiamy do piekarnika i pieczemy 30 minut w temperaturze 200 stopni. Po wyjęciu mamy przepyszne, miękkie i puszyste tureckie bułeczki. Smacznego!

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!