Rumuńskie Gołąbki – przepis idealny. Nie jadłam nigdy tak dobrych. Już nie robię tradycyjnych.

Jeżeli zajadasz się gołąbkami, uwielbiasz smak ryżu i mięsa mielonego zawiniętego w liść kapusty do tego stopnia, że możesz jeść gołąbki kilka razy w miesiącu na obiad i to Ci się nie nudzi to wiedz, że gołąbki to danie popularne na całym świecie.

Jednakże gołąbki przyrządzane w różnych miejscach świata są przygotowywane trochę inaczej i warto poznać bogactwo smaku znanej potrawy w nieznanej odsłonie. Koniecznie musisz wypróbować gołąbki po rumuńsku, które smakują wyśmienicie!

Do przygotowania dania możemy użyć dowolnego mięsa- wieprzowego, wołowego lub mięsa z indyka lub połączyć dowolnie kilka rodzajów ulubionych mięs.

Składniki

  • Kapusta 1 główka
  • Mięso wieprzowe lub mielona wołowina 250 g
  • Ryż 100 g
  • Marchewka 1 szt.
  • Cebula 1 szt.
  • Szklanka wody 1/2
  • Przyprawy do smaku

Składniki za sos

  • Śmietana 2 łyżki
  • Twardy ser 100 g
  • Pomidory 2 szt.
  • Czosnek 4 ząbki
  • Koperek lub pietruszka 1 pęczek

Przygotowanie

Najpierw należy rozdzielić liście kapusty. W tym celu można włożyć kapustę na 3 minuty do wrzącej wody lub włożyć ją po uprzednim usunięciu głąba do mikrofalówki na około 10 minut. Kapustę należy później opłukać zimną wodą, by liście łatwo się oddzielały.

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!