You might also like
Cukinia ma wielu swoich fanów. Można ją dodać niemal do każdej potrawy, aby urozmaicić przepis. Wśród przepisów na danie z cukinii można znaleźć najprostszy sposób na usmażenie cukinii w mącznej panierce.
Dziś chce Ci przedstawić kolejny szybki i pomysł na wykorzystania cukinii. Możesz oszczędzić czas, warzywo wystarczy upiec w piekarniku. Smak tego typu dania nie różni się od smażonej cukinii, zachowuje swoje cenne wartości odżywcze.
Cukinie należy umyć, odciąć końcówki. Warzyw pokrój w plastry grubości ok. 1 cm, następnie obtocz jej w mące.
Blachę do pieczenia wyłącz papierem, wysmaruj olejem i rozwój na niej cukinie. Warzyw skrop cytryną, posyp solą i pieprzem. Wstaw do nagrzanego piekarnika, piec przez 20 – 25 minut w temperaturze 150 stopni. W tym czasie przygotuj sos. Posiekana zioła wymieszaj ze śmietaną, dodaj sok z cytryny i przeciśnięty przez praskę czosnek.
Comments are closed.