Już nie robię grzybków, cukiniowa przekąska jest o wiele lepsza. Każdy pyta o ten przepis
Cukinia coraz częściej trafia na stoły Polaków. Do niedawna gościła na naszych stołach wyłącznie w sezonie letnim.
Jednak jej wyśmienity smak oraz bogactwo witamin sprawiły, że obecnie chętniej sięgamy po rozwiązania, które pozwalają cieszyć jej walorami niezależnie od pory roku. Poniżej przedstawiamy ciekawy przepis na wyśmienite przetwory z cukinii.
Do przygotowania przetworów z cukinii nie trzeba kupować wymyślnych składników. Potrzebujemy tylko tego, co na co dzień znajduje się w naszej kuchni.
Poniżej przedstawiamy pełną listę składników:
- cukinia – 1,5 kg
- sól – 1 łyżka
- pieprz – 1 łyżeczka
- czosnek – 4 ząbki
- cukier – 3 łyżki
- papryka chili – 1 sztuka
- natka pietruszki – 20g
- olej słonecznikowy – 120ml
- ocet – 120ml
Sposób przygotowania:
Umytą cukinię należy pokroić w drobną kostkę, a następnie przerzucić do głębokiej miski, w której całość będziemy przyprawiać. Kolejno dodajemy sól, pieprz i cukier, a następnie całość zalewamy olejem. Obrane ząbki czosnku przeciskamy przez praskę i wrzucamy do miski.
Drobno siekamy pietruszkę, a umytą papryczkę chili kroimy w drobne pierścienie, następnie oba te składniki wrzucamy co cukinii. Gdy już wszystkie składniki mamy połączone zalewamy je octem i po dokładnym wymieszaniu odstawiamy na 3 godziny do lodówki.
W międzyczasie warto dokładnie umyć słoiki, resztki zanieczyszczeń mogą sprawić, że cała nasza praca pójdzie na marne. Po upływie 3 godzin możemy przystąpić do przygotowania przetworów.
Cukinię przelewamy do słoików, dbając o to, by nie pozostawić soków, które puściła w trakcie marynowania. Kolejnym etapem jest wekowanie. Szczelnie zakręcone słoiki umieszczamy w garnku wyłożonym ręcznikiem kuchennym, a następnie zalewamy ciepłą wodą.
Gdy woda zacznie wrzeć gotujemy słoiki jeszcze przez 8 minut. Po upływie wskazanego czasu wyjmujemy słoiki i układamy do góry dnem.
Comments are closed.