Jak zrobić pyszne naleśniki bez mąki – tak dobre, że można je jeść codziennie. Rozpływają się w ustach.

Naleśniki to proste i szybkie w przygotowaniu danie, które lubi chyba każdy. Choć istnieje mnóstwo wariacji na ich temat, kojarzą się głównie z mąką, mlekiem i jajkami.

Co jeśli masz ochotę przyrządzić naleśniki, ale niespodziewanie okazało się, iż brakuje Ci jednego składnika? Niech to będzie na przykład mąka. Czy wiesz, ze możesz wykonać pyszne naleśniki bez jej dodatki? Oto przepis.

Potrzebne składniki:

  • 6 jajek
  • 0,5 litra mleka
  • 6 łyżek skrobi
  • łyżka oleju słonecznikowego

Składniki potrzebne na nadzienie:

  • 300 g twarożku
  • śmietana
  • cukier
  • masło

Sposób przygotowania:

Cukier wymieszaj z pięcioma jajkami. Dodaj do tego skrobię i wymieszaj starannie tak, aby nie było żadnych grudek. Wymieszaj z olejem słonecznikowym, mlekiem, po czym odstaw na około kwadrans. W międzyczasie nasmaruj patelnię olejem słonecznikowym i usmaż na niej naleśniki ale tylko z jednej strony.

Ze względu na konsystencję, ciasta nie należy przewracać. Przejdź do przygotowania nadzienia. Zetrzyj twarożek z cukrem. Aby urozmaicić nieco naleśniki, możesz dodać na przykład rodzynki lub mak.

Następnie dopełnij je nadzieniem z twarożku i zawiń w trójkąt lub zwykły rulon. Przełóż naleśniki do naczynia żaroodpornego i polej je z wierzchu stopionym wcześniej masłem i kwaśną śmietaną. Jeśli chodzi o ilość masła oraz śmietany, użyj w takiej ilości jak lubisz. Piekarnik rozgrzej do temperatury około 180 stopni i piecz danie około kwadransa.

Dokładny czas pieczenia jest uzależniony od konkretnego modelu piekarnika, musisz wyczuć ten moment.

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!