Kolacja jak marzenie. Szaleńczo pyszna cukinia zapiekana z pomidorami robi furorę w moim domu.

Cukinia z pomidorami to potrawa, którą znano i przyrządzano od dawna, proste i oryginalne danie, ale bogate smakowo.

Danie,które efektywnie komponuje się z każdym rodzajem drugiego dania i świetnie się sprawdza, gdy dodaje się je do białych i lekko przyprawionych mięs, jak również może służyć jako dodatek do ryb. Gdy się doda trochę sosu pomidorowego i ćwierć cebuli cukinię z pomidorami można również wykorzystać do przyprawiania makaronu. Czas przygotowania dania wynosi około 25 minut.

Do przygotowania potrawy będą nam potrzebne następujące składniki:

  • 4 dość duże cukinie
  • 1 ząbek czosnku
  • 100 ml sosu pomidorowego
  • 2 łyżeczki oleju
  • sól
  • bazylia
  • czerwona papryka

Weź cukinie, umyj je, usuń dwa końce i pokrój je w kostkę. Potem należy wlać oliwę z czerwoną papryką, ząbkiem czosnku i podgrzać, aż się zarumieni, następnie dodać pokrojoną cukinię i przykryć pokrywką, gotując wszystko na średnim ogniu.

Dolać szklankę gorącej wody i chwilkę odczekać, następnie wlać przecier pomidorowy, dodać sól i gotować przez około 20 minut, po czym poczekać, aż sos zgęstnieje, a cukinia ugotuje się bez rozpadania.

Po ugotowaniu cukinię należy wlać do aluminiowej miski, aby pozostały gorące, a potem w niektórych miejscach można ułożyć kilka świeżych listków bazylii.

Tak przygotowanej cukinii z pomidorami można pozwolić całkowicie ostygnąć, włożyć do jednorazowego pojemnika, przykryć folią aluminiową i umieścić w zamrażalniku, by w razie potrzeby zaserwować ją w późniejszym terminie.

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!