Uśmiech teściowej – proste, ale piękne ciasto, które chwyta za serce

Nie wiadomo, dlaczego ten pyszny, łatwy w przygotowaniu tort otrzymał nazwę „Uśmiech teściowej”. Wywoła on uśmiech na twarzach wszystkich członków rodziny, a także gości.

Ten prosty przepis jest idealny dla kucharzy amatorów, niezależnie od tego, czy martwisz się niespodziewanymi wizytami rodziny, czy przyjaciół, którzy przyjdą na wieczór. To wspaniały pomysł na podwieczorek lub dodatek do porannej kawy czy herbaty ze słodkimi jabłkami i masą budyniową.

SKŁADNIKI:

  • 3 szklanki mąki tortowej pełnoziarnistej
  • 3/4 szklanki cukru pudru + cukier puder do posypania
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Kostka schłodzonego masła (200g)
  • 1 jajko
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki gęstej śmietany 18%3 szklanki mleka
  • 2 opakowania budyniu (waniliowego/śmietankowego)
  • 1 kg słodkich, ale niezbyt soczystych jabłek
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka stołowa bułki tartej
  • Odrobina soku z cytryny

PRZYGOTOWANIE:

Obierz jabłka i pokrój je na ósemki. Aby zapobiec brązowieniu jabłek, dodaj do zimnej wody kilka kropel soku z cytryny. Na stolnicy rozsyp mąkę. Masło pokrój w drobną kostkę lub zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Wymieszaj mąkę z łyżeczką proszku do pieczenia.

W małej misce ubij razem jajko, 2 żółtka i 2 łyżki śmietany. Wymieszaj jednorodną masę w misce. Wyrabiaj ciasto szybkimi ruchami. Podziel ciasto na dwie równe części, zawiń je w folię spożywczą i pozostaw na co najmniej 30 minut.

Nasmaruj odrobiną masła lub innego tłuszczu tortownicę o wymiarach 36×25 cm. Posypać bułką tartą. Ciasto powinno być rozwałkowane do połowy. Umieść ciasto na blasze do pieczenia i nakłuj powierzchnię widelcem. Włóż plasterki jabłek do wrzącej wody.

Odsącz płyn na ręczniku kuchennym. Posyp ulubionymi przyprawami do szarlotki, np. aby nadać jej dodatkowy smak, posyp cynamonem. Do dużej miski lub kubka wlej około pół szklanki chłodnego mleka. W dużej misce lub filiżance wymieszaj proszki budyniowe. Upewnij się, że nie ma grudek.

Dodaj cukier do budyniu zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu. Dobrze wymieszaj, aż cukier się rozpuści. Podgrzewaj powoli mleko na małym ogniu, aż do zagotowania. Uważaj, aby go nie przypalić. Gdy mleko się zagotuje, dodać mieszankę budyniową i gotować przez kolejne 5 minut, od czasu do czasu mieszając.

Gorącą masę budyniową należy wylać na jabłka. Następnie całość przykryć połową rozwałkowanego ciasta. Piec ciasto przez 45 minut w piekarniku w temperaturze 180°C. Jeśli ciasto zbyt szybko się zrumieni, można je przykryć folią aluminiową lub papierem do pieczenia. Posypać cukrem pudrem i cynamonem.

Smacznego!

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!