Uwielbiamy tę czosnkową przekąskę. Jej przygotowanie zajmuje tylko 20 minut.

To pyszna czosnkowa przekąska, która jest niezwykle smaczna. Idealnie miękka. Przepis znajduje się tutaj. Przygotowanie zajmuje tylko 20 minut.

Składniki:

Zakwas:

  • 300 g mąki pszennej T650
  • 200 ml letniej wody
  • 20g drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka smalcu
  • 2 łyżki oleju roślinnego

Nadzienie:

  • 2 łyżki stołowe oleju roślinnego
  • 2 łyżki wody
  • 4 ząbki czosnku
  • opcjonalnie: ser

Sposób przygotowania:

Najpierw przygotujemy zaczyn. W 200 ml ciepłej wody wymieszaj cukier i drożdże. Nie musisz czekać, aż drożdże urosną. Po prostu dodaj drożdże do mąki.

Wyrób gładkie, nieklejące się ciasto. Umieść ciasto w misce. Posyp mąką i przykryj ręcznikiem. Pozostaw ciasto do wyrośnięcia, aż będzie mniej więcej dwa razy większe.

Z ciasta uformuj większy placek. Ciasto powinno mieć grubość ok. 1,5-2 cm. Wymieszaj 2 łyżki oleju i wodę, aby uzyskać czosnek. Posypać nasionami. Piec w temperaturze 180° w rozgrzanym piekarniku.

Piec przez 30-35 minut lub do uzyskania złotego koloru. Można je również posypać serem, co sprawi, że będą jeszcze smaczniejsze. Po usunięciu sera można go natrzeć zimną wodą. Przełóż masę na talerz. Przykryć czystą ściereczką. Pozostawić do ostygnięcia. Jest bardzo smaczny, delikatny w środku, a skórka jest chrupiąca i pachnąca.

Jest to wspaniała przekąska, którą wszyscy będą uwielbiać. Smacznego! 🙂

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!