Przepis na racuchy według przedwojennej receptury. Oryginalny przepis z 1895 roku. Najlepsze, jakie kiedykolwiek jadłem

Łatwe do zrobienia, puszyste i pyszne.

Racuchy domowej roboty często kojarzą się z leniwymi śniadaniami lub podwieczorkiem u babci. W naszym cyklu „Sentymentalny wtorek” przedstawiamy klasyczny przepis na racuchy. Jest on oparty na przepisie z 1895 roku.

Składniki

  • 200 ml mleka
  • Olej do smażenia
  • Sól, szczypta
  • 1 łyżka masła
  • 1 żółtko
  • 25g drożdży
  • 250g przesianej mąki

Przepis

Dodaję mąkę do miski, a następnie „rzeźbię” w mące. Ciepłe mleko rozpuści drożdże. Dodaj drożdże i mleko do mąki. Następnie dodaj masło, żółtka i szczyptę soli. Do wymieszania wszystkiego użyj drewnianej łyżki. Ciasto odstawia się na 20 minut. Po tym czasie podwoi swoją objętość. Na dużej patelni rozgrzać olej.

Naleśniki robi się za pomocą drewnianej łyżki. Aby ciasto nie przywierało do łyżki, maczam ją w wodzie. Naleśniki smaży się przez około 3-4 minuty z każdej strony. Zwracam uwagę, aby brzegi nie były przypalone.

Oryginalny przepis „Kucharza Warszawskiego” z 1895 r.

Ćwierć szklanki mąki wymieszać z jedną szklanką mleka. Dodać 2 33 drożdże. Wbić 4 żółtka. Na koniec wmieszać 4 jajka. Wyrobić ciasto widelcem. Posypać cukrem. Smacznego!

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!