Lubisz placki ziemniaczane. Ten przepis będzie hitem wśród Twoich gości.

To nowe podejście do placków ziemniaczanych. Te placki są bardzo sycące i pyszne. Spodobają Ci się i będziesz je robić codziennie.

Składniki:

  • 100 g twardego sera
  • 2 jajka
  • Olej
  • 1 kg ziemniaków
  • 3 jajka
  • Cebula
  • 6-8 plasterków polędwicy wieprzowej
  • Czarny pieprz, sól, wedle uznania
  • 2-3 łyżki stołowe mąki pszennej

Sposób przygotowania:

Obierz i umyj ziemniaki. Włóż ziemniaki do miski. Zalej zimną wodą. Mięso, jeśli masz, pokrój na kawałki. Zawinąć mięso w folię i użyć tłuczka, aby je zmiękczyć. Doprawić solą i pieprzem.

Odcedź ziemniaki i włóż je do miski. Zetrzyj drobno cebulę. Do ziemniaków dodaj trzy jajka, mąkę, sól, pieprz i cebulę. Wszystko wymieszaj. W osobnej misce rozbij widelcem dwa jajka. W osobnej misce połącz jajka widelcem.

Umieść olej na patelni i rozgrzej go. Ułóż ziemniaki na mięsie posmarowanym jajkiem. Dodaj kolejną warstwę ziemniaków, aby ją przykryć. Smażyć placki z obu stron przez około 2 minuty.

Resztę przygotuj w ten sam sposób. Naleśniki należy odsączyć na ręczniku. Dużą blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia. Rozgrzać piekarnik do 180°C. Umieść naleśniki na blasze i upiecz w piekarniku. Piec przez 20-25 minut.

W międzyczasie zetrzyj ser na tarce i posyp nim naleśniki. Zapiekaj naleśniki przez dodatkowe 5-7 minut.

Teraz naleśniki są już gotowe. Możesz je również posypać posiekanym świeżym koperkiem. Smacznego!

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!