You might also like
Napoleon to ciasto, które powstało w XVII wieku we Francji. Nazwa “Napoleon” została mu nadana na cześć Napoleona Bonaparte. Sekret jego smaku tkwi w kremie, który scala cały deser i sprawia, że jest wspaniały!
Wykonanie tego ciasta jest trochę czasochłonne, na początku musimy zrobić dwa rodzaje ciasta. Do pierwszego ciasta potrzebujemy margarynę i mąkę, wystarczy zmielić je razem i tak powstaną okruchy.
W przypadku drugiego ciasta potrzebujemy dwa jajka, 2,5 szklanki mąki, ocet, sól i sodę. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą i ugniatamy. Następnie należy ciasto rozwałkować, powinno być dosyć cienkie. Kładziemy na nim okruchy mąki i składamy na pół, a następnie rozwijamy.
Powinniśmy całość powtórzyć 4 razy. Na koniec ciasto dzielimy na 8 części i wkładamy do lodówki na około 3 godziny. Po 3 godzinach wyjmujemy ciasto i robimy z niego cienkie placki. Wstawiamy je do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20 min.
W międzyczasie możemy przygotować krem, który jest gwiazdą naszego ciasta. Najpierw ubijamy 4 jajka z cukrem, wanilią i 4 łyżkami mąki. Do jajek wlewamy powoli mleko, cały czas mieszając krem. Krem gotujemy na bardzo małym ogniu, aż całkowicie zgęstnieje.
Wcześniej upieczone blaty bardzo delikatnie smarujemy kremem i układamy na sobie. Jeden z nich można pokruszyć i posypać nim ciasto. Zanim pokroimy naszego napoleona, powinien on trochę postać.
Chociaż przepis może na pierwszy rzut oka wydawać się skomplikowany, to zdecydowanie warto go spróbować. Wykonane w domu desery zawsze są lepsze od tych kupnych! Dodatkowo można poczęstować nimi bliskich. Tak przygotowane ciasto jest idealne do codziennej kawy, jak i na specjalne okazje.
Comments are closed.