Najważniejsza zasada Tortu Napoleona – dużo wartw, dużo kremu i koniecznie kruszonka. Przepis jest prosty i łatwy do zapamiętania. Efekt – znakomity

Wszyscy mi mówią, że ten tort jest wspaniały, dlatego postanowiłam zdradzić wam mój przepis. 

Napoleon to ciasto, które powstało w XVII wieku we Francji. Nazwa “Napoleon” została mu nadana na cześć Napoleona Bonaparte. Sekret jego smaku tkwi w kremie, który scala cały deser i sprawia, że jest wspaniały! 

Do wykonania napoleona potrzebujemy:

  • 500 gram margaryny 
  • 4,5 szklanki mąki 
  • 6 jajek
  • wanilię
  • 3 łyżki cukru 
  • 1 litr mleka
  • 1 łyżkę octu 
  • 1 łyżeczkę soli 
  • sodę oczyszczoną

Wykonanie tego ciasta jest trochę czasochłonne, na początku musimy zrobić dwa rodzaje ciasta. Do pierwszego ciasta potrzebujemy margarynę i mąkę, wystarczy zmielić je razem i tak powstaną okruchy.

W przypadku drugiego ciasta potrzebujemy dwa jajka, 2,5 szklanki mąki, ocet, sól i sodę. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą i ugniatamy. Następnie należy ciasto rozwałkować, powinno być dosyć cienkie. Kładziemy na nim okruchy mąki i składamy na pół, a następnie rozwijamy.

Powinniśmy całość powtórzyć 4 razy. Na koniec ciasto dzielimy na 8 części i wkładamy do lodówki na około 3 godziny.  Po 3 godzinach wyjmujemy ciasto i robimy z niego cienkie placki. Wstawiamy je do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20 min. 

W międzyczasie możemy przygotować krem, który jest gwiazdą naszego ciasta. Najpierw ubijamy 4 jajka z cukrem, wanilią i 4 łyżkami mąki. Do jajek wlewamy powoli mleko, cały czas mieszając krem. Krem gotujemy na bardzo małym ogniu, aż całkowicie zgęstnieje. 

Wcześniej upieczone blaty bardzo delikatnie smarujemy kremem i układamy na sobie. Jeden z nich można pokruszyć i posypać nim ciasto. Zanim pokroimy naszego napoleona, powinien on trochę postać. 

Chociaż przepis może na pierwszy rzut oka wydawać się skomplikowany, to zdecydowanie warto go spróbować. Wykonane w domu desery zawsze są lepsze od tych kupnych! Dodatkowo można poczęstować nimi bliskich. Tak przygotowane ciasto jest idealne do codziennej kawy, jak i na specjalne okazje. 

Smacznego! 

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!