Nadziewane roladki z kurczaka przygotujesz w kilka chwil. Smak sprawi, że odpłyniesz w krainę kulinarnej rozkoszy

Piersi z kurczaka cieszą się dużą popularnością zarówno wśród zawodowych kucharzy, jak i amatorów kuchni. Wszystko ze względu na to, że można z nich zrobić prawdziwe cuda.

Świetnie łączą się z wieloma przyprawami, nie wymagają długiego marynowania, a przygotowanie z nich dań zajmuje stosunkowo niewiele czasu. Można je smażyć, piec oraz gotować. Łatwo przyrządzić z nich danie główne, sałatki oraz różnego rodzaju przystawki.

Poniżej znajdziesz prosty przepis na przygotowanie przepysznych roladek z piersi kurczaka nadziewanych delikatnymi warzywami, orzechami włoskimi i rozpływającym się w ustach serem. Ich przyrządzenie zajmie ci tylko chwilę, a smak sprawi, że odpłyniesz w krainę kulinarnej rozkoszy.

Nadziewane roladki z piersi kurczaka

Składniki:

  • filet z piersi kurczaka – 500 gram
  • cebula – 1 sztuka
  • marchewka – 1 sztuka
  • topiony serek śmietankowy w bloku – 100 gram
  • orzechy włoskie – 40 gram
  • jajko – 1 sztuka
  • bułka tarta
  • olej słonecznikowy
  • sól, czarny pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Piersi z kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w grubsze plastry. Następnie rozbijamy je przy pomocy tłuczka, posypujemy solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Marchewkę ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i podsmażamy na rozgrzanym oleju słonecznikowym.

Następnie dodajemy do niej marchewkę i gotujemy przez kilka minut do momentu aż warzywa będą miękkie. Dodajemy sól i pieprz.

Serek topiony kroimy na niewielkie kostki i dodajemy do warzyw. Trzymamy na ogniu cały czas mieszając, aż do momentu, kiedy masa będzie jednolita.

Gotową masę przekładamy do miski i dodajemy orzechy włoskie. Dokładnie mieszamy. Na plasterku piersi z kurczaka układamy niewielką ilość farszu i starannie zwijamy. Gotowe roladki moczymy w roztrzepanym jajku, a następnie panierujemy w bułce tartej.

Smażymy roladki z każdej strony do uzyskania złocistej barwy. Przed podaniem warto odsączyć nadmiar tłuszczu z roladek na ręczniku papierowym.

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!