Naleśniki z serem zapiekane w śmietanie. Prosty, pyszny przepis. Tak dobrych naleśników jeszcze nie jadłaś.
Prosty i pyszny przepis na naleśniki!
Potrzebna składniki:
- mąka pszenna – 300 g
- jajka – 4 sztuki
- mleko – 750 ml
- twaróg półtłusty – 250 g
- waniliowy serek homogenizowany – 400 g
- cukier – 2 łyżki
- 2 łyżki budyniu waniliowego (proszku), bez cukru
- śmietana kremówka 30% – 150 ml
- maliny – 400 g, świeże lub mrożone
- czubata łyżka mąki ziemniaczanej
- woda – 2 łyżki
- cukier puder do posypania
- olej do smażenia
Przygotowanie:
Miękkie i delikatne naleśniki, w których wyczuwalna jest nuta wanilii, w towarzystwie aromatycznego sosu malinowego, to przepis, którego każdy powinien spróbować. Z pewnością zapadnie w pamięć!
Zaznaczam jedynie, że zmodyfikowałam przepis, zamieniając ciasto naleśnikowe na takie, które robię od wielu lat i zawsze mi wychodzi. Dość wstępu, czas na przygotowanie tego pysznego dania!
Pierwszym krokiem jest usmażenie naleśników. Łączymy ze sobą mąkę, mleko i trzy jajka, tak, żeby powstało gładkie ciasto. Naleśniki smażymy na rozgrzanej patelni teflonowej. Przy smażeniu pierwszego naleśnika wykorzystujemy odrobinę oleju, a wszystkie następne smażymy już bez niego. Uwaga – naleśniki muszą być bardzo cienkie, z podanej ilości składników, powinno wyjść ok 12-13 sztuk.
Czas na przygotowanie masy serowej. Zaczynamy od dokładnego zmiksowania twarogu, za pomocą miksera albo blendera, tak, żeby całość nabrała kremowej konsystencji. Do twarogu dodajemy serek homogenizowany, łyżkę budyniu i łyżkę cukru. Całość mieszamy, aż powstanie gładka masa.
Na każdy naleśnik nakładamy łyżkę serowej masy. Następnie, zawijamy naleśniki w rulony. Wszystkie ruloniki przekładamy do naczynia żaroodpornego, tak, żeby nie było między nimi żadnych przerw. Powinny nam powstać dwie warstwy zwiniętych w rulon naleśników.
Robimy masę śmietanową, którą zalejemy naleśniki. Pierwszym krokiem jest rozbełtanie jajka widelcem. Następnie dolewamy do niego kremówkę, dosypujemy resztę budyniu i cukru. Mieszamy ze sobą dokładnie wszystkie składniki.
Ułożone w naczyniu naleśniki, zalewamy masą śmietanową i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy mniej więcej pół godziny, do czasu, aż masa śmietanowa zgęstnieje i będzie wyglądała na ładnie zapieczoną.
Kiedy naleśniki są w piekarniku, przygotowujemy sos malinowy. Maliny podgrzewamy do momentu, w którym zaczną się rozpadać. Dosładzamy do smaku. Mąkę ziemniaczaną mieszamy z dwoma łyżkami wody, a następnie całość przelewamy do gorących owoców.
Comments are closed.